AMSTERDAM - Na een moeilijke periode waarin zanger Tom Chaplin met een drank- en drugsprobleem worstelde, is Keane weer terug. Van opgeven is nooit sprake geweest.

"Ik zou nooit iets anders willen doen dan muziek maken met Keane", aldus medeoprichter, pianist, bassist en tekstschrijver Tim Rice-Oxley woensdag. Keane speelde dinsdagavond in Ahoy, woensdagavond gaf de band een geheim optreden voor een groep fans. De Engelse band scoort momenteel hits met Spiralling en The Lovers are Losing, afkomstig van het derde album Perfect Symmetry.

Eerder had Keane hits als Somewhere Only We Know, Everybody's Changing en Is it Any Wonder van de albums Hopes and Fears en Under the Iron Sea.

Afzeggen

De roem eiste echter zijn tol en Chaplin belandde in een afkickkliniek. "Er zijn zeker momenten geweest waarop het leek alsof we niet meer terugkonden, maar we hebben doorgevochten", vertelt Rice-Oxley. "Het afzeggen van een tournee is heel moeilijk; je stelt tienduizenden mensen teleur en je verliest geld."

Chemie

De chemie tussen het drietal zorgde ervoor dat ze, vrij van drank en drugs, de draad weer oppakten. "Gelukkig hebben we de liefde voor elkaar en voor het maken van muziek weer gevonden. Ik zou niet in een andere band willen zitten. Als je met elkaar opgroeit en dat muzikale avontuur met elkaar hebt beleefd, is alles wat daarna komt slechts een voetnoot."

Plezier

Het resultaat van de hernieuwde samenwerking is Perfect Symmetry, dat eerder deze maand verscheen. "Het is een hoopvollere, positievere en intelligentere plaat. De opwinding en het plezier uit de periode dat we de plaat opnamen, is voelbaar. Het is zeker onze beste plaat."

De band gebruikte nieuwe instrumenten als de banjo, viool en saxofoon en ging naar onder meer Parijs en Berlijn om het album op te nemen. "Een nieuwe plek kan heel inspirerend zijn", verklaart Rice-Oxley.

Fijne plek

Amsterdam overweegt hij zeker als locatie voor een volgende plaat. "Het is een geweldige stad en ik denk ook zeker een fijne plek om te werken. Nederland voelt als ons tweede thuis. De mensen hebben onze muziek meteen omarmd en zijn altijd heel goed voor ons geweest."

De band is nu nog op tournee, maar van een nieuwe plaat wordt al gedroomd. Dat het voor die tijd weer misgaat, is iets waar Rice-Oxley niet aan probeert te denken.

"We hebben de afgelopen jaren al te veel nagedacht over wat er ging komen. Er kan altijd van alles gebeuren, ik kan morgen wel door een bus worden overreden. Ik hoop gewoon dat we de creatieve energie kunnen blijven laten vloeien."

Keane in Hotel Arena