AMSTERDAM - In de serie 'Het verhaal van' vertellen artiesten wekelijks over hoe hun werk tot stand kwam en welke gedachte achter een nummer zit. Deze week 'Council Estate' van Tricky.

Tricky wordt gezien als een van de uitvinders van de 'Bristol Sound' en triphop. Na Vulnerable uit 2003 stopte hij een paar jaar met muziek maken, maar nu is hij terug met het album Knowle West Boy, genoemd naar de achterstandsbuurt in Bristol waar Tricky opgroeide.

In de single Council Estate verhaalt hij over het gevaarlijke leven daar. "Ik zorgde op straat altijd dat ik iemand bij me had. Ik kende veel handige jongens. Dat was belangrijk, anders overkomt je snel wat."

Cirkel

"Het leven is er niet veranderd. Vier jaar geleden is een neef van me vermoord, een maand geleden nog een andere neef. Veel mensen zitten daar in een vicieuze cirkel. Ze hebben kansen gehad om er weg te gaan maar die hebben ze niet gegrepen."

"But remember boy you're a superstar", zegt Tricky in Council Estate. "Ik werd niet opeens besprenkeld met succes en roem. Iedereen kan doen wat ik doe, het gaat om de goede keuzes maken."

"Muziek is mijn redding geweest. Daardoor had ik een reden om weg te gaan uit Knowle West.'