AMSTERDAM - Janine Jansen heeft dit jaar de VSCD Klassieke Muziekprijs gewonnen in de categorie 'individuele prestatie'.

De violiste kreeg de prijs maandagavond tijdens haar concert in het Concertgebouw in Amsterdam uitgereikt uit handen van minister Ronald Plasterk (Cultuur).

Volgens de jury is Janine Jansen (1978) een van de meest succesvolle Nederlandse violisten van dit moment. "Daarnaast weet Jansen het publiek te vernieuwen en is ze met haar sympathieke persoonlijkheid een waardevolle ambassadeur voor het genre."

De jury nomineerde in deze categorie ook de dirigenten Pierre Boulez, Ed Spanjaard en Mariss Jansons en de Duitse pianist Wolfram Rieger.

Categorieën

De Klassieke Muziekprijzen van de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) worden in vier categorieën uitgereikt.

Holland Baroque Society won zondag de VSCD Klassieke Muziekprijs 2008 in de categorie 'nieuwe generatie musici'. De winnaars in de categorieën 'prestatie van een (klein) ensemble' en 'prestatie van een orkest of groot ensemble' worden de komende weken bekendgemaakt.