Thomas Jenkinson alias Squarepusher is naast Aphex Twin en Autechre één van de pioniers van de moderne elektronische muziek. Gek genoeg kiest hij er op 'Just A Souvenir' voor zijn computer thuis te laten en te spelen in bandverband.

'Just A souvenir' begint aanvankelijk tamelijk lichtvoetig. Speelse baspartijen à la Jaco Pastorius, vriendelijk bliepende electronica en zalvende robotstemmen vormen een speelse mix. Maar al vrij snel slaat Squarepusher een andere weg in en gaan alle remmen los.

De niet meer bij te benen breakbeats, die om de paar seconden van tempo wisselen, laten rasperige gitaarpartijen de vrije loop. Jenkinson freakt er op zijn basgitaar ondertussen lustig op los. Buitenaards klinkende synthesizerklanken trekken deze hete brij verder het universum in.

Verteren

De complexe materie die ontstaat is meer verwant aan anvantgarde jazz dan straffe drum 'n bass. Interessant, maar relaxed achterover leunen om de muziek rustig op je in te laten werken is er niet bij. 'Just A Souvenir' blijkt moeilijker te verteren kost dan in het begin werd gesuggereerd.

Na zoveel drum 'n bass en gitaargeweld wordt wijselijk een cooling down ingelast. Jenkinson formeert een akoestisch jazzcombo dat het album kabbelend uitleidt.

Virtuoos

De gemiddelde muziekliefhebber is dan echter allang afgehaakt. De ingewijde luisteraar kan wellicht meer genieten van dit virtuoos werkje, maar zal ook moeten constateren dat Thomas Jenkinson wel eens beter in vorm is geweest.

Squarepusher staat binnenkort voor het eerst in 12 jaar weer eens Nederland. Op 28 november is hij te zien in de Melkweg in Amsterdam.

Luister hier naar Squarepusher