AMSTERDAM - Het jaarlijkse Amsterdam Dance Event (ADE), dat in de nacht van zaterdag op zondag werd afgesloten, is uitgegroeid tot de belangrijkste internationale conferentie voor dancemuziek ter wereld.

"Dit is dé plek geworden waar je naartoe moet om jezelf op de kaart te zetten", zei organisator Richard Zijlma van Buma Cultuur zondag in een terugblik.

De jongste editie was volgens Zijlma de beste en drukst bezochte tot nu toe. Circa 90.000 bezoekers uit 42 verschillende landen konden vier dagen lang genieten van het beste en het nieuwste op dancegebied. Zo trad dj Armin van Buuren op in een uitverkocht Paradiso en deden bekende namen als Dave Clark, David Guetta en Sander Kleinenberg Amsterdam aan.

Hoofdstad

Toch draaide de dertiende editie van het ADE niet alleen om de grote namen. Juist nog onbekende artiesten kregen bij de concerten overal in de hoofdstad de ruimte om zichzelf te laten zien. Het congresgedeelte werd bezocht door handelaren uit de muziekindustrie van over de hele wereld.

"Het is een beetje zoals bij de modeweken in Parijs. De muziek die hier gedraaid wordt is de muziek die je morgen op de radio hoort.Het ADE wordt meer en meer de plek voor nieuwe artiesten om hun muziek te promoten", aldus een vermoeide organisator.

Een specifiek hoogtepunt van de conferentie kon Zijlma niet noemen. "Voor mij persoonlijk is het vooral mooi om zoveel mensen te zien genieten. Veel mensen zeiden dat ze het een van de beste muziekconferenties ooit vonden."

Recept

Het evenement duurde dit jaar voor het eerst vier dagen in plaats van drie, en begon al op woensdag. Als het aan Zijlma ligt blijft dat volgend jaar zo. "We hebben jaren gewerkt aan een recept, door steeds een beetje aan de ingrediënten te sleutelen. Maar het recept is nu zo goed als perfect, ideaal voor een muziekconferentie en voor de stad Amsterdam."