AMSTERDAM - Er is leven na zingen in een band en Rick de Leeuw is het levende bewijs. Nadat eind 2001 zijn band Trockener Kecks het na 20 jaar voor gezien hield, maakte De Leeuw furore als schrijver en tv-persoonlijkheid.

Vooral bij onze zuiderburen valt De Leeuw in de smaak. Toch klopt het muzikale bloed van De Leeuw waar het niet gaan kan getuige het melancholische luisterpopalbum Waar samen met de Belgische muzikant Jan Hautekiet, onder de naam Hautekietendeleeuw.

De Leeuw verstaat de kunst om grote emoties in treffende kleine beelden te vangen. "Afgezien van het feit dat ik af en toe een plaat maak, heb ik een een zeer doorsnee leven dus de dingen die ik meemaak maakt iedereen weleens mee."

"Dat maakt het liedjes schrijven ook heel bevredigend omdat ik niet schrijf over een heel bizar leven maar over de dingen van alledag. Ik heb wel geleerd zo te schrijven dat de liedjes een waarachtigheid hebben die het autobiografische overstijgen", legt De Leeuw uit.

Clubtour

Waar ligt in het verlengde van de twee theatertournees die Jan Hautekiet en Rick de Leeuw enkele jaren geleden ondernamen. Of er een clubtour in het vat zit, weet De Leeuw nog niet.

"Als de twee geplande optredens (7 oktober in AB Brussel en 8 oktober in Paradiso Amsterdam) lukken en de agenda's staan het toe, dan zouden we heel graag volgend jaar op toernee gaan. Maar dat hangt ook een beetje samen met het succes van deze plaat. Zo'n tour moet je heel goed voorbereiden dus moet je zeker zijn dat het het effect heeft wat je wil hebben. Daarom zijn deze twee optredens een proef om te kijken of dat kan gaan lukken."