AMSTERDAM - De Amerikaanse rapper Kanye West brengt zijn nieuwe album '808s and Heartbreaks' in de Verenigde Staten al op 25 november uit.

De nieuwe cd van de populaire hiphopster was eerder aangekondigd voor een release op 16 december. Het album verschijnt op het hiphoplabel Def Jam.

West maakte het nieuws afgelopen weekend zelf bekend, aldus het Amerikaanse Billboard, toen hij onverwacht opdook tijdens een concert van rapper T.I. in Los Angeles.

"Ik kom net terug van Hawaii waar we het album hebben afgemaakt", zei hij. Vervolgens speelde hij twee nummers van de nieuwe plaat, waaronder volgende single 'Heartless' en het al uitgebrachte 'Love Lockdown'.

Verkoopcijfergevecht

Met de vervroegde release blijft een nieuw verkoopcijfergevecht tussen Kanye West en rapper 50 Cent uit. Aanvankelijk zou '808s and Heartbreaks' op hetzelfde moment verschijnen als 50 Cent’s nieuwe cd 'Before I Self Destruct'.

Vorig jaar september nog verschenen West’s 'Graduation' en 50 Cent’s 'Curtis' op dezelfde dag, waarna in de media de grote vraag leefde wie van de twee de hoogste verkoopcijfers zou scoren.

Curtis ’50 Cent’ Jackson delfde toen het onderspit. Zijn album ging in de eerste week al 691.000 keer over de toonbank, tegenover bijna een miljoen verkochte cd’s voor Kayne West. 'Graduation' verkocht sindsdien alleen al in de Verenigde Staten bijna 2,2 miljoen exemplaren.

Glow In The Dark

Tijdens de verschijning van '808s and Heartbreaks' is Kanye West al op wereldtournee met een spectaculaire ‘Glow In The Dark’ tournee.

Op woensdag 26 november staat Kanye West in Ahoy' Rotterdam.