AMSTERDAM - Brett Anderson is verliefd. De Britse zanger, bekend van de bands Suede en The Tears, viert naar eigen zeggen het leven en de liefde op zijn nieuwste solocd Wilderness. "Dit album had ik tien jaar geleden niet kunnen maken."

Op de cd begeleidt Anderson (41) zichzelf op piano en gitaar; verder doet alleen een celliste mee.

"Het kan niet minimaler dan dit. Maar doordat het allemaal kleine liedjes zijn, vind ik ze juist heel krachtig. Het is een belangrijke les die ik heb geleerd in de muziek: ga zachter spelen als de zaal rumoerig is tijdens een optreden. Dan wordt iedereen stil. Muziek heeft meer power als het klein en zacht is."

Gelukkig

De eerste, naamloze solocd van Anderson kwam begin vorig jaar uit. "Daarop zong ik over eenzaamheid en de dood. Het was een depressieve plaat. Inmiddels ben ik de persoon tegengekomen met wie ik de rest van mijn leven wil doorbrengen en ben ik gelukkig. Eigenlijk ben ik in mijn leven nooit écht gelukkig geweest, tot nu toe."

Anderson was in de jaren negentig de flamboyante voorman van de succesvolle band Suede. Ze scoorden vele hits, zoals Trash, Animal Nitrate en Beautiful Ones.

Drugs

Zijn opvallende uiterlijk, gecombineerd met halfslachtige bekentenissen van Anderson over zijn geaardheid, maakten de band voer voor de bladen. De zanger heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij in die tijd flink aan de drugs zat. Inmiddels is hij helemaal clean.

"Ik doe tegenwoordig alles zelf; geen enkele platenmaatschappij gaat mij nog vertellen wat ik moet doen." Hij noemt de muziekindustrie 'ziek'.

Hitalbum

"Het gaat alleen maar om winst maken. Platenmaatschappijen zijn zo gericht op het volgende hitalbum dat ze de artiesten geen tijd geven om zichzelf te ontwikkelen. Het gaat om geld, niet om mij." Daarom richtte de Brit zijn eigen label op. "Het voelde zo bevrijdend. Geweldig om op deze manier te werken."

Na zes maanden intensief tekstschrijven, ging het ineens heel snel. "De cd is in slechts zeven dagen opgenomen en drie weken later uitgebracht", vertelt de zanger een tikkie trots. De plaat werd eind september uitgebracht.

Schrijven

"Eigenlijk durf ik niet goed te vertellen dat ik nu gelukkig ben", vertelt hij peinzend. "Mensen hebben zo'n romantisch beeld van rockzangers, dat ze ongelukkig moeten zijn om goede nummers te schrijven. Alsof ik het nu ineens niet meer zou kunnen. Wat een bullshit, ik ben nog nooit zo toegewijd geweest!"

De komende maanden treedt Anderson op in een groot aantal Europese steden. Op 22 november staat hij op het festival Crossing Border in Den Haag.