Eindelijk zijn de eerste zes albums van rocklegendes Creedence Clearwater Revival eens goed op cd uit. De opnamen zijn volledig herzien en opvallende extra's zijn er te vinden in liveopnamen en niet eerder uitgebrachte studiotracks.

De band, onder aanvoering van gitarist/zanger John Fogerty, die ook leverancier van de meeste songs was, had gedurende de eind jaren '60/begin jaren '70 enorm veel succes.

Een schier oneindige rij hits en miljoenen stuks verkopende albums maakten de band zeer populair. De band begon in 1959, maar een eerste album kwam pas uit in 1968. Binnen een kleine vier jaar creëerde de band haar legendarische status, met in totaal acht albums. In 1972 stopte de band ermee.

Na jaren spelen in kleine clubs tekende de band in 1964 een platendeal bij het jazzlabel Fantasy van Saul Zaentz uit San Fransisco. Een legendarisch slechte deal waaraan de band jarenlang vast zou zitten en veel minder geld verdiende als op basis van de verkopen verwacht mocht worden.

Covers

Op het eerste album waren het vooral de covers die het deden. Screamin Jay Hawkins' 'I Put A Spell On You' werd een onverwacht grote hit. Maar met 'Suzie Q', geschreven door Dale Hawkins, werd de band gelijk van westkust tot oostkust en vervolgens over de hele wereld opgepikt.

De rhythm & blues meets rock-'n-roll sound die de band op het eerste album liet horen bleek origineel en aanstekelijk. De geweldige stem van John Fogerty bracht de rauwe emotie die zo goed bij de songs paste.

Extra: De onbekende track 'Call It Pretending', een outtake van 'Before You Accuse Me' en live versies van 'Ninety-Nine And A Half' en 'Suzie Q'.

Bayou Country

Nog in hetzelfde jaar worden de opnamen gemaakt voor het tweede album. Geen grote veranderingen in sound, alleen klinkt de band nog hechter en krachtiger. Van de zeven songs zijn nu zes geschreven door John Fogerty en één daarvan wordt de enige single van het album.

'Proud Mary' blijkt een regelrechte wereldhit. Het lanceert de band naar wereldfaam. Later wordt 'Proud Mary' in de handen van Ike & Tina Turner al net zo'n wereldhit.

Extra: Een onbekende versie van 'Bootleg' en live versies van 'Born On The Bayou','Proud Mary' en 'Crazy Otto'.

Green River

Er was een tijd waarin platenmaatschappijen artiesten nog alle creativiteit lieten vastleggen en twee albums in een jaar geen probleem was. Eind jaren '60/begin jaren '70 was zo'n tijd. Creedence Clearwater Revival bracht in 1969 zelfs drie albums uit.

'Green River' was daarvan de tweede. De grote hit van het album was 'Bad Moon Rising' en het meest opvallende nummer van het album was 'Lodi'. Een song die verhaalt over een plaatsje, dichtbij hun eigen geboorteplek gelegen in California, waar ze nooit meer naar terugwillen.

Extra : Uit een experimentele sessie komen het instrumentale 'Broken Spoke Shuffle' en Glory Be'. Ook live versies van 'Bad Moon Rising', 'Green River/Suzie Q' en Lodi' zijn aanwezig.

Creedence Clearwater Revival:

Bayou Country:

Green River: