De Nederpop is op de kop af vijftig jaar oud. Ruim dertig Nederlandse artiesten vierden dat vrijdag samen met hun publiek in de Heineken Music Hall.

Dat gebeurde tijdens een verschillende uren durend live spektakel met veel verrassende optredens.

'Rock Little Baby' van The Tielman Brothers uit 1958 wordt als enige echte startpunt gezien van de Nederpop.

Het lag dus voor de hand dat bandleider Andy Tielman het 50 Jaar Nederpop Live evenement in de Heineken Music Hall opende.

Hoogtepunten

De Haagse rocker is inmiddels 72 jaar oud, maar hij oogt nog steeds vitaal. Na dit optreden volgde een lange avond met spraakmakende hoogtepunten van vijf decennia popmuziek van vaderlandse bodem.

Nederlandstalig en Engelstalig wisselde elkaar af op deze door jong en oud bezochtte nostalgische popavond.

Het enthousiasme zat er in ieder geval vanaf het begin al in en het publiek genoot zichtbaar van het non-stop overzicht van vijftig jaar popmuziek. Voor velen betekende het een weerzien met hun idolen van toen of een allereerste ontmoeting.

Artiesten

Ruim dertig artiesten bevolkten vanaf vroeg in de avond de Amsterdamse popzaal. Men zag onder meer Boudewijn de Groot, Peter Koelewijn, Piet Veerman, BLØF, Krezip, Gruppo Sportivo, Spinvis, Cuby & The Blizzards, De Dijk en Henk & Henk (Het Goede Doel) de (2) podia betreden.

Naast hun bekende songs, waren er ook speciale optredens gewijd aan de legendes Herman Brood, Wally Tax en Shocking Blue. Sommige artiesten traden op in verrassende combinaties met collega's op.

Wel jammer was het dat grootheden uit vooral de Haagse popmuziek als Anouk, Golden Earring, Kane en Di-rect ontbraken. Zij hadden deze speciale avond zeker nog completer gemaakt.

Krezip

Van de aanwezige hedendaagse artiesten viel vooral Krezip op. De band liet horen dat ze met net zoveel passie een eigen liedje als 'I Would Stay' als het legendarische 'Venus' van Shocking Blue kunnen vertolken.

Een ander hoogtepunt was het optreden van de ooit als beste gitarist ter wereld betitelde Jan Akkerman. Nog altijd een virtuoos op de gitaar, speelde Jan met een gelegenheidsband nummers uit zijn hele carrière, inclusief de beste song van Focus en 'Russian Spy & I' van The Hunters.

Sommige artiesten als Boudewijn de Groot, De Dijk en De Dijk zongen diverse liedjes, weer anderen als Armand, Margriet Eshuijs en Ten Sharp kozen voor hun grootste hits.

Nieuwe lichting

Tijdens de jubileumshow in de Heineken Music Hall ontbrak ook de nieuwe lichting Nederpop artiesten niet. In dit rijtje zagen we naast Krezip onder meer ook Voicst, Spinvis en BLØF.

Wanneer laatstgenoemde groep - wiens pas verschenen album 'Oktober' deze week bekroond is met platina - het poppodium betreedt om het publiek te trakteren op een handvol mooie liedjes uit hun succesvolle oeuvre, loopt het tegen het einde van de avond.

Zo komt er met recht een einde aan een extra lange, nu al legendarische avond vol nostalgie en speciale optredens.