Nadat de eerste drie albums van U2 allemaal in uitgebreide dubbele versies uitgekomen zijn kon het aansluitende live album 'Under A Blood Red Sky' natuurlijk niet achterblijven. Juist dit live album bleek de aanhef tot wat de Ierse band al snel tot een van de grootste bands ter wereld ter wereld maakte.

Het vierde U2 album 'Under A Blood Red Sky' verscheen in november 1983.

War

Met de grote wereldhits 'New Years Day' en 'Sunday Bloody Sunday' brak U2 door naar het grote publiek. Er werd vrijwel onafgebroken opgetreden en het publiek werd meegezogen in het enthousiasme van de band en de kracht van de songs.

Met de 'War' tour werd ook het Utrechtse Vredenburg, oude stijl, aangedaan voor een wervelend optreden. Juist met deze tour bewees U2 een overrompelende band te zijn geworden die in voorman Bono een charismatische zanger en publieksaanjager bleek te hebben.

Album

Het destijds onverwacht uitgebrachte 'Under A Blood Red Sky' bleek al snel een ware klapper. Uitgebracht als EP, met een aangepaste prijs, vond deze al snel zijn weg naar de fans. Een ijzersterke 'Sunday Bloody Sunday', met het legendarische intro '…this song is not a rebel song…', bleek een enorme aantrekker.

Volledig opgepakt door MTV ging op deze song ook Amerika helemaal om voor de Ierse band. Ook 'Party Girl', origineel de b kant van het alleen op single uitgebrachte 'A Celebration', compleet met hakkelende solo, bleek dat te zijn. En natuurlijk publieksfavoriet '11 o' Clock Tick Tock'.

De kracht van het album ligt echter gelijk bij openingstrack 'Gloria' die met zoveel passie en kracht het publiek wordt ingeslingerd dat je al luisteraar alleen nog maar meer van baalde dat je er niet bij was geweest.

De opbouw van de EP, anders dan het concert daadwerkelijk plaatsvond, was een sterke troef. Met '40' als afsluiter op dit album groeide deze song ook bij latere concerten tot ideale afsluiter van een U2 concert.

Na het succes van 'War' bleek deze live EP het enige juiste vervolg om publiek over de streep te trekken. Voor de band bleek de eerste trilogie albums en dit live album een juiste afsluiting van een muzikale periode.

DVD

De filmbeelden verzameld op de DVD bevatten de uitgebreide versie van het optreden op Red Rocks. Op de geweldige locatie, gelegen vlak buiten Denver, Colorado, kwam de regen, tijdens het concert, met bakken uit de hemel maar met fakkels en fraai licht werd een geweldige sfeer gecreëerd.

Natuurlijk was het de muziek en de enorme sturm und drang van de band die het optreden tot een onvergetelijke maakte. De DVD versie die nu bij deze deluxe editie is bijgesloten is de meest complete versie. In totaal 18 tracks in een klein uur met nu een prima geluid.

Completer dan deze dubbele deluxe editie kun je 'Under A Blood Red Sky' van U2 niet krijgen.

(Island/Universal)