WILLEMSTAD - Zangeres Hind, zanger Hansen Thomas en het duo Pete Philly & Perquisite zijn dit jaar de Nederlandse afgevaardigden voor het Koninkrijksconcert dat op 14 december 2008 op Curaçao wordt gehouden. Dat heeft staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) donderdag op Curaçao aangekondigd.

Het Koninkrijksconcert wordt gehouden ter herdenking van het Statuut dat op 15 december in 1954 werd ondertekend in verband met de nieuwe verhouding tussen Nederland en de Nederlandse Antillen.

De afgelopen drie jaar vonden de Koninkrijksconcerten plaats in Nederland (achtereenvolgens in Dordrecht, Amersfoort en Nijmegen), met als achterliggende gedachte de eenheid binnen het Koninkrijk te verstevigen.

Het concert vindt dit jaar voor het eerst op Curaçao plaats. "Muziek en dans blijken meer te verbroederen dan politieke discussies", aldus Bijleveld bij de aankondiging.

Ronde Tafelconferentie

Op 15 december van dit jaar staat een Ronde Tafelconferentie (RTC) gepland op Curaçao waarop de Antillen en Nederland akkoorden hopen te sluiten over de nieuwe staatkundige relatie, die in 2010 in moet gaan.

"Het concert zal hopelijk als inspiratie voor een geslaagde RTC dienen", zo gaf de staatssecretaris aan. Curaçao levert ook twee artiesten voor het concert: zangeressen Meritza Haakmat en Ilvia Gustina.