AMSTERDAM - Het nationale jazztrots Eric Vloeimans lijkt furore te gaan maken in Amerika. Hij is net terug uit New York, maar steekt volgende week alweer met trompet onder de arm de grote plas over. De Edisonwinnaar gaat ditkeer niet alleen, maar in het gezelschap van zijn trio Fugimundi.

Vorig jaar ontving Vloeimans voor de vierde keer een Edison. Dit keer voor het album 'Hyper' dat hij maakte met zijn kwartet Gatecrashin. Naast Edison's heeft hij ook de Boy Edgar Award, Elly Ameling prijs van Rotterdam en de Bird Award van het North Sea Jazz in de kast staan.

Vloeimans heeft een compleet eigen muzikale idioom geschapen. Zijn trompetspel is eigenzinnig, origineel en emotievol.

Omdat hij zowel solo als met zijn Gatecrashin of Fugimuni optreedt, gaat hij momenteel de hele wereld over.

Madrid

Twee weken geleden speelde hij nog met Gatecrashin in de benedenzaal van het Fundacion Carlos de Amberes. Een fraai museum bovenin en een 165 personen tellende zaal beneden.

De jazzprogrammering die er sinds twee jaar gevoerd wordt begint zijn vruchten af te werpen. Eric Vloeiman's Gatecrashin had een zeer succesvolle avond met een uitverkocht huis en een enthousiast publiek. Er werden veel nieuwe tracks gespeeld die nog beter klonken dan alles dat we reeds eerder op de Gatecrashin albums 'Gatecrashin' en 'Hyper' konden horen.

U.S.A.

Vloeimans was door Dave Douglas in New York uitgenodigd voor een festival ter nagedachtenis van Woody Shaw. Hij noemde het "een absolute eer". Vloeimans: "Het was een kleiner opgezet festival met een zeer toegewijd publiek dat het werk van Shaw goed bleken te kennen.

Samen met al die andere geweldige muzikanten, zoals Dave Douglas, Randy Brecker en Uri Caine, vond ik het een eer er te staan. Ik zelf speelde met Tim Hagans en Ingrid Jensen en ook dat voelde zeer goed aan. De recensies in de grote kranten van New York bleken ook nog eens geweldig te zijn."

Fugimundi

Met Fugimundi gaat Vloeimans nu dus binnen een maand alweer naar de Verenigde Staten terug. Fugimundi, met naast Vloeimans, Eric Goudsmit op gitaar en Harmen Fraanje op piano, maakt straks een flinke tour door Amerika.

Het trio reist van New York tot Detroit en Oakland om het publiek te verwennen met hun wonderbaarlijke jazz.