Om zijn veertigjarige carrière te vieren is van de Britse singer-songwriter John Martyn een boxset verschenen. Vier cd's lang is te horen hoe invloedrijk hij is geweest voor de muziekindustrie. Twee cd's met studiowerk en twee cd's met live-optredens geven een perfect inzicht in zijn werk.

Geboren in Surray en grotendeels opgegroeid in Glasgow debuteerde John Martyn op 19jarige leeftijd met het onvolprezen 'London Conversation'.

Opgepakt in de golf nieuwe folkartiesten als Fairport Convention en Nick Drake creëerde Martyn al snel zijn eigen muzikale wereld. Albums als 'Stormbringer' en 'Road To Ruin', die hij samen met zijn toenmalige vrouw Beverly maakte, hadden een meer jazz-getinte sound.

Zijn akoestische gitaarspel, veroorzaakt door het spelen via een fuzzbox, bleek daarin van doorslaggevende betekenis.

Jaren zeventig

Martyn maakte in de jaren zeventig zijn meest invloedrijke albums. Eerst met 'Solid Air' en niet veel later met 'One World'. Albums vol inventieve songs die worden gezien als de bakermat van de triphop.

Een opvallende rol is op deze albums ook weggelegd voor bassist Danny Thompson die met zijn spel de basis voor de songs neerlegt. En hoewel albums als 'Sunday's Child' en 'Bless The Weather' ook uitstekend zijn, steken de eerder genoemde albums er toch bovenuit.

Jaren tachtig en negentig

Na de scheiding van Beverly eind jaren'70 maakt Martyn met het openhartige echtscheidingsalbum 'Grace And Danger' wederom een klassieker. Na een korte flirt met platenlabel Warner, waar onder andere 'Glorious Fool' verschijnt, keert hij weer terug naar Island Records.

Daar maakt hij nog het album 'Sapphire', opgenomen op de Bahama's, en het meer rockgetinte live-album 'Piece By Piece', voordat hij het label definitief verlaat.

Nieuwe eeuw

Hij switcht vervolgens van label naar label waardoor zijn albums steeds minder lijken op te vallen. Steeds vaker genoemd als invloedrijk muzikant blijven zijn live-optredens echter goed bezocht.

Na een leven waarin steeds meer geestelijke en lichamelijke instabiliteit een rol ging spelen blijkt een verwaarloosde infectie aan zijn voet uiteindelijk desastreus. Zijn rechterbeen moet vanaf de knie worden afgezet. Het weerhoudt hem er gelukkig niet van op te blijven treden en albums te blijven maken.

Ain't No Saint

De boxset 'Ain't No Saint' laat een ruim overzicht horen van zijn muzikale verleden. Op twee cd's zijn van alle studioalbums songs te horen en een flink aantal nooit uitgebrachte tracks. Met in totaal 34 tracks een fraai overzicht en tijdsbeeld.

Op de twee live-cd's zijn zowel livetracks op het podium als live in de radiostudio of live bij Jools Holland op tv te horen, met vooral veel onuitgebracht werk. Hoogtepunten daarbij zijn de live-opnamen uit de jaren'70 waarbij hij samen met Danny Thompson excelleert.