AMSTERDAM - Het hoogtepunt van de viering van 50 Jaar Nederpop vindt plaats op drie oktober in de Heineken Music Hall. Voor 50 Jaar Nederpop Live zijn zoveel mogelijk artiesten verzameld die een rol hebben gespeeld binnen de Nederlandse popmuziek.

"Het wordt het meest spectaculaire event in de geschiedenis van de Nederpop. Het is een schitterend overzicht, ik zou er wel bij willen zijn", aldus presentator en initiatiefnemer Jan Douwe Kroeske.

2008 Is bestempeld als een mijlpaal in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Vijftig jaar geleden brachten de Tielman Brothers hun single 'Rock Little Baby of Mine' uit. Het was de eerste keer dat het Nederlandse publiek in contact kwam met het fenomeen rock-'n-roll.

Revolutie

Twee jaar eerder had deze muzikale revolutie Amerika al bereikt middels Elvis Presley, maar in ons land werd het nieuwe rebelse genre vakkundig buiten de deur gehouden.

Inmiddels zijn we vijf decennia verder en hebben we de nodige succesverhalen voorbij zien komen. Golden Earring, Focus, Urban Dance Squad, Anouk, Voicst. Maar toch wordt volgens muziekjournalist en mede-initiatiefnemer Leo Blokhuis de Nederlandse popmuziek ondergewaardeerd.

"Tijdens Twee Meter Sessies realiseerde ik me pas echt wat voor een stevige Nederlandse muziekscene er is. Daarom denk ik dat we minder vaak onze neus moeten ophalen voor dingen die uit Nederland komen. We zijn niet altijd even gul geweest in de erkenning van onze artiesten."

Gewoon

Maar Blokhuis denkt dat het in onze volksaard zit: "Ik zag pas meneer Balkenende ergens op een bijeenkomst en toen dacht ik: wat is het toch ook een weinig sexy, weinig glamoureuze man. En dat past juist zo goed bij Nederland. Wij vinden het een compliment aan iemand als hij zo gewoon is gebleven. Dat hele sterrendom, iemand eren voor de kwaliteiten die hij of zij heeft, daar is geen cultuur voor."

Beide initiatiefnemers genieten er dan ook van dat ze voor 50 Jaar Nederpop Live zo'n breed scala aan artiesten op het podium hebben weten te krijgen. Op 3 oktober zijn onder meer Boudewijn de Groot, Krezip, Jan Akkerman, Andy Tielman, Alquin, Voicst, Spinvis, Blof en De Dijk te zien. Blokhuis: "Een aaneenrijging van hoogtepunten."

Druk

Het programma is druk bezet en sommige artiesten vielen noodgedwongen buiten de boot. "We krijgen regelmatig mailtjes of telefoontjes van bands of ze alsnog mogen komen", geeft Blokhuis te kennen.

Ook zijn bepaalde artiesten die in het rijtje thuis horen al dood. Bijvoorbeeld Herman Brood. "Dat lossen we op door Syb van der Ploeg een nummer van hem te laten zingen en de band Johan doet een nummer van Wally Tax", kondigt Kroeske aan.

Eigenzinnig

"We missen misschien twee of drie namen." De presentator duidt daarmee op Marco Borsato, Golden Earring en Anouk. "Maar verder staat er wat er moet staan. Met Anouk zijn we nog stiekem bezig, maar of dat gaat lukken weet ik niet. Dat is de meest eigenzinnige in de periode van vijftig jaar Nederpop. Alhoewel, Jan Akkerman, dat is natuurlijk ook een mooie eigenzinnige man."

De voormalig gitarist van de symfonische rockgroep Focus liet zich niet zomaar overtuigen om op te komen draven. Kroeske: "Ik ben twee keer naar Volendam geweest om hem over te halen en daarom ben ik er extra trots op dat hij er nu toch staat."

Volgens Akkerman lag het allemaal niet zo ingewikkeld. "Ik vind het echt gewoon een hoop gedoe. Dan kom ik weer bij zo'n concertzaal en dan herkennen ze me weer niet, waardoor ik vervolgens niet meer binnenkom. Daar had ik gewoon geen zin in", zegt de gitarist eigenwijs. "Maar het heeft wel geholpen dat Jan Douwe zei dat Focus zonder Thijs van Leer (zanger) wel kon, - Akkerman werd uit de band gezet - maar Focus zonder Akkerman, dat kan niet."

Presentatie

Op twee podia zullen gedurende drieënhalf uur ruim dertig artiesten optreden. Frits Spits, Leo Blokhuis en Jan Douwe Kroeske nemen de presentatie voor hun rekening.

"Het is een gulle greep uit een mooie verzameling muziek. Je hoopt stiekem ook enthousiasme te kweken bij jonge mensen. Er gaat voor hun ongetwijfeld een ontdekking bij zitten, het programma is zo vol en breed. Waarschijnlijk gaan veel mensen hun laatste trein missen", sluit Blokhuis met een lach af.