AMSTERDAM - Het hoogtepunt van het vierdaagse B-Oost festival, wat rond het afgelopen weekend werd gehouden, lag op de zaterdagavond. In het Muziektheater aan het Ij zegevierde het vaderlandse Metropole Orkest in twee etappes.

Eerst met werk van de legendarische hiphopproducer J.Dilla en daarna met songs van de Finse alleskunner Jimi Tenor.

Begonnen als een bescheiden meerdaags festival waarbij de grenzen van bestaande muzikale genres optimaal gezocht worden, is B-Oost binnen vier edities uitgegroeid tot een van de fijnste festivals van ons land.

Programmering

De optredens waren nog niet uitverkocht maar als de uitgekiende en verrassende programmering ook volgend jaar doorzet zou dat volgend jaar toch zeker moeten gaan lukken.

Geboren in Detroit en bekend geworden met de hiphop formatie Slum Village ontwikkelde J.Dilla zich over de jaren negentig tot begin 21ste eeuw, als zeer invloedrijk hiphop producer. Hij maakte grote indruk met producties voor onder meer Tribe Called Quest, The Pharcyde, De La Soul en zelfs Janet Jackson.

Ook als rapper verdiende hij zijn sporen. Zijn producties met Madlib als Jaylib zijn al net zo legendarisch. Hij stierf in februari 2006, op de veel te jonge leeftijd van 32 jaar, aan de gevolgen van TTP, een heftige bloedziekte.

Hiphop

De uit Los Angeles, California afkomstige violist Miguel Atwood Ferguson is een groot fan van hiphop legende J.Dilla. Speciaal voor het Metropole Orkest en het B-Oost festival schreef hij orkestpartituur voor een aantal J.Dilla stukken.

De gelaagde arrangementen met lekkere hiphop grooves vonden zaterdagavond een spannende vorm in de handen van de muzikanten van het Metropole. Orkestleider Vince Mendoza gaf de muzikanten de juiste directie en de songs een ware power mee.

Jimi Tenor

De Finse muzikale alleskunner Jimi Tenor werkte zo'n 2 jaar geleden reeds met het Metropole Orkest. Toch klonken zijn stukken niet eerder zo ongelooflijk goed als in de handen van de jonge Brit Jules Buckley. De nog maar 28 jarige man, die onder auspiciën van de grote Vince Mendoza het Metropole Orkest van nieuwe klanken voorziet.

In zijn thuisland Engeland is hij de laatste jaren volledig ontdekt en maakte hij arrangementen voor zulke uiteenlopende artiesten als Arctic Monkeys en Cinematic Orchestra. Ook was hij orkestleider bij de opvoering van de soundtrack van de film 'Bladerunner', met de mannen van Massive Attack achter de knoppen.

Arrangementen

Voor zaterdagavond had hij de vette arrangementen gemaakt voor songs van Tenor. Werkelijk elk instrument kreeg de kans zich optimaal in de kijker te spelen binnen de arrangementen van Buckley. De songs van Tenor kregen er nog meer kleur en klasse door.

Tenor zelf glorieerde op synths en een door elektriciteit aangedreven windapparaat waarmee hij kekke klanken creëert. Zijn opvallend soulfulle zang, ondersteund door twee achtergrondzangeressen, sloot daar perfect op aan.