AMSTERDAM - Maria Mena was boos. Heel boos. En dat is goed te horen op haar nieuwe cd Cause and Effect, die vrijdag is uitgekomen. De eerste single All This Time is al geregeld op de radio te horen.

Op Cause and Effect zingt de 22-jarige Noorse zangeres over de tijd dat ze anorexia had, depressief was en over de scheiding van haar ouders. De melodieën zijn vrolijk, de teksten erg donker.

"Ik had heel veel pijn in me en besefte dat ik niet mijn hele leven zo boos en bitter kon blijven. Door aan deze cd te werken, raakte ik het geleidelijk kwijt."

Vriend

Ze maakte de cd, behalve voor haarzelf, ook voor haar vriend; de man met wie ze wil trouwen en kinderen krijgen.

"Hij komt uit een heel ander gezin dan ik, dus hij begreep niet waarom ik soms op een bepaalde manier reageerde. Waarom ik mensen bijvoorbeeld niet vertrouwde. Ik wilde dat hij me beter leerde kennen, daarom schreef ik deze nummers."

Scheiding

Ze zingt over de vriendjes die haar moeder mee naar huis nam na de scheiding van haar vader. Over haar schreeuw om hulp toen ze anorexia had en over de talloze ruzies. "Mijn ouders hebben de cd gehoord en vinden het prima. Ze begrijpen het, we hebben nu een goede relatie."

De nummers geven ook geen realistisch beeld van de zangeres, vindt ze zelf. "Dit ben ik op mijn meest woedende moment." Inmiddels hebben we volgens haar met een heel andere Maria te maken.

Boosheid

"Ik ben de boosheid kwijt en ik hoop dat mensen die hetzelfde hebben meegemaakt steun hebben aan mijn muziek. En anders staan er ook altijd nog een aantal mooie liefdesliedjes op", zegt ze lachend.

Serieus vervolgt ze: "Weet je, mijn generatie heeft enorm veel te maken met scheidingen en het doet zoveel met je. Meer dan mensen denken."

Eng

De heftigheid van de nummers, hebben de Noorse zangeres niet tegengehouden de cd toch uit te brengen. "Het was heel eng om dit op cd te zetten maar nu vind ik het stoer dat ik het heb gedaan. Het is nu trouwens wel klaar, op een volgende plaat ga ik hier niet meer over zingen."

Ondanks haar nog jonge leeftijd is Maria al een veteraan in de muziekindustrie. Ze bracht al vier cd's uit, op de vorige uit 2006 stond de grote hit Just Hold Me. Met name Nederland liep meteen warm voor de donkerharige zangeres.

Moe

"Geweldig he! Ik denk erover om hier een appartementje te gaan huren. Ik ben eerlijk gezegd ook een beetje moe van Noorwegen."

Haar tripje naar de Verenigde Staten van een aantal jaar geleden liep uit op een drama. "Ik vond het verschrikkelijk daar, ze wilden alles aan mij veranderen. Ik ga daar nooit meer iets doen", zegt ze vol zelfvertrouwen.