AMSTERDAM - IOS houdt er mee op. Dat heeft de Nederlandstalige band donderdag bekendgemaakt. De beslissing om te stoppen na 12,5 jaar kwam vooral uit de koker van zanger Joost Marsman.

"Ik loop al een tijdje rond met het idee mijn creatieve horizon te verbreden. Een band als IOS vraagt altijd honderd procent inzet. Om je daarnaast te richten op andere projecten is voor mij niet vol te houden. En ik houd er niet van dingen half te doen", verklaart hij.

Marsman benadrukt dat de band in goede harmonie uit elkaar gaat. "Er is geen sprake van een conflict en op het podium is de chemie onverminderd groot."

Theater

Het publiek kan afscheid van de band nemen tijdens de theatertournee 'De laatste ronde', waarmee IOS van januari tot en met april door het land reist.

IOS, dat begon onder de naam Is Ook Schitterend, brak in 1996 door met de hit 'Voltooid verleden tijd'. Na een aantal stille jaren kreeg de formatie in 2006 weer bekendheid met nummers als 'Altijd wel iemand' en 'Uit de schaduw', van het album '4'. Vorig jaar kwam het laatste album 'Open' uit.