AMSTERDAM - Wereldster Madonna bewees dinsdagavond in de Amsterdam ArenA dat ze op haar vijftigste nog barst van de energie en creativiteit. De onvermoeibare wereldster zong hit na hit uit haar 25-jarige carrière.

Het concert in Amsterdam was pas de vijfde op rij uit de lange The Sticky & Sweet Tour, die op zaterdag 23 augustus van start ging in Cardiff in Wales. Na de overige shows in Nice, Berlijn en Zurich zei Madonna tegen haar Amsterdamse toehoorders dat ze het nog niet eerder zo naar haar zin had gehad.

Dat was verrassend, want tot het einde van de show communiceerde ze nauwelijks met het publiek, dat op verzoek van 'Sara' zelf het Happy Birthday aanving.

Uitverkocht

Het concert in Amsterdam was zo goed als uitverkocht, want voor aanvang werden nog enkele honderden kaarten verkocht aan de kassa's. Het stadion vulde zich al vroeg in de avond met een gemêleerd natgeregend publiek, van jong tot oud, uit binnen- en buitenland.

Opkomst

De opkomst van de Madonna was spectaculair. Klokken tikten af, waarna de popdiva in sexy netkousen het podium opreed in een troon, versierd met tal van Swarowski juwelen die de letter M vormden in het ruggedeelte. Ze trapte de show af met Candy Store, het eerste nummer van haar nieuwe album Hard Candy.

Oldtimer

Vervolgens reed ze in een witte klassieke oldtimer het publiek in, droeg ze een sierlijke witte hoed en voerde ze het tempo na een verkleedpartij behoorlijk op. Ze liet in een echte boksring en gekleed in sportoutfit zien dat ze energie voor tien had. Ook oude, legendarische nummers passeerden daarna al snel de revue, waaronder Vogue en Borderline.

Kakafonie

Nummers als La Isla Bonita en You Must Love Me (uit de Evita-periode) kregen een zigeunersausje mee, wat een kakofonie van geluid opleverde maar wel de pan uitswingde. En Like a Prayer, dat Madonna in een eigentijdse remix ten gehore bracht, is weer helemaal up to date.

Obama

Haar duidelijke voorkeur voor de democratische presidentskandidaat van de Verenigde Staten stak Madonna ook in Amsterdam niet onder stoelen of banken. Zijn afbeelding ging gepaard met die van Al Gore, Bill Gates en Ghandi en woorden van hoop.

De republikeinse presidentskandidaat John McCain is hier woedend over, want zijn afbeelding werd vanaf het begin van de tournee geprojecteerd tussen beelden van rampspoed en oorlog en zelfs die van dictators Hitler en Mugabe.

Om kwart over elf zakte de popster weg in het podium, dat meteen moest worden afgebroken, want donderdag staat Madonna alweer in Dusseldorf.