AMSTERDAM - Zaterdag heeft alweer de zesde editie van het festival deBeschaving op en rondom het terrein van het Utrechtse theater Vredenburg plaatsgevonden.

Zowel organisatie, bezoekers en artiesten kunnen terug kijken op een meer dan geslaagde dag waarbij bijna vijftig acts te zien waren.

Vanaf het Centraal Station Utrecht reden bussen af en aan om de tienduizenden bezoekers naar de vijftien minuten verder gelegen plaats van bestemming te vervoeren.

Kassa

Tot ver na het middaguur stond een grote groep mensen in de rij bij de kassa aan de deur om de laatste kaartjes voor het evenement te bemachtigen.

Het leek erop alsof men had afgewacht of het een mooie dag zou gaan worden en met een weersvoorspelling met een gemiddelde van vijfentwintig graden zag het er naar uit dat het een prachtige dag zou gaan worden.

Setting

En zo was het ook. Een zacht briesje en verder volop zon, was wat de dag ons bracht. Dit in combinatie met honderden goed gemutste artiesten, maakte dat er een perfecte setting ontstond om er een geslaagde dag van te maken.

En dat gebeurde ook. Met optredens van onder meer Babyshambles, I Am Kloot, Adam Green, The Dodos en de lokale band Gem was de line-up zodanig uitgebalanceerd dat iedere muziekliefhebber ruim aan zijn of haar trekken kon komen.

Open lucht

Adam Green deed op het podium deBevlieging erg zijn best het publiek te entertainen. Een leuke poging, maar het was moeilijk de aandacht bij dit optreden te houden. Datzelfde gold voor Amerikaans trio The Dodos. De band maakt intrigerende muziek, maar helaas kwam dit bij daglicht en openlucht niet goed tot zijn recht.

Bands die wel een spetterende show neer wisten te zetten waren Kaisers Orchestra en I Am Kloot. De laatste uit Manchester afkomstige band was evenals Mogwai niet van plan hun set ook maar enigszins aan te passen aan een doorsnee festivalpubliek en de reacties wezen uit dat dit ook niet nodig was geweest.

Babyshambles

Pete Doherty hield met zijn Babyshambles wel rekening met het massaal toegestroomde publiek. Zo speelde de band voornamelijk hun meest populaire singles als Delivery, Pipidown en Fuck Forever. De band gaf zeker niet haar beste optreden van de afgelopen tijd, maar stak evengoed met kop en schouders boven een groot deel van de overige acts uit.

De festivaldag duurde ruim twaalf uur en werd voor iedereen die nog op zijn benen kon staan en zelfs de energie had voor was dance moves afgesloten door een uitbundige DJ-set van C-mon en Kypski.

Al met al kunnen we terugkijken op een geweldig feest.