AMSTERDAM - Op papier leek de eerste dag van Lowlands qua programmering de minste dag te worden. Maar de verrassingen kwamen al snel met sterke optredens van Tom Baxter, Ting Tings en Santogold.

Tom Baxter

Officieel werd Lowlands geopend met een spoken word sessie van legende Henry Rollins. Het was daarna aan ondermeer Tom Baxter, de jonge Britse singer songwriter, om het festival muzikaal te openen. Baxter overtuigde op het vroege tijdstip optimaal. Alleen hij en zijn gitaar en zijn sterke songs brachten het publiek in vervoering. Soms begeleid door een sobere percussionist, wist hij bij elke song kracht en emotie samen te laten vallen. Fascinerend hoe hij uit zijn gitaar ritmes en melodieën perfect als basis laat dienen om zijn stem tot grote hoogten te laten komen.

Thrice/Ting Tings

Ook dit jaar lijkt de India tent weer de aller leukste tent te worden. Thrice, een van de meest interessante postpunk band, overtuigde in de India volop. In een slimme combinatie van oude en nieuwere songs liet de sympathieke band een mooie dwarsdoorsnee van hun songs horen. De power van de oudere songs en de meer experimentele songs van de albums ‘Vheissu’ en ‘The Alchemy Index’ maakten het een enerverend optreden. Natuurlijk was het optreden van het Britse duo The Ting Tings op voorhand een aanrader. De pakkende songs van het duo en de overtuigende dynamische podiumpresentatie deden de rest. Het publiek zong luidkeels met de songs mee en maakte er een groot feest van. Publieksband bij uitstek!

Santogold

Terwijl The Kooks een zeer druk bezocht optreden verzorgden in de grote Alpha tent verraste het Britse Santogold met een dynamische set in de India. De mix van reggae, raggamuffin, ska, soul en alternatieve rock (denk in dit geval vooral aan Blondie) leverde al snel een kolkende massa op. Zangeres Santi White, die de basis van Santogold vormt, is een zeer uitbundige en enthousiaste frontvrouw die alles uit zichzelf haalt. Haar twee zingende en geweldig dansende sidekicks maken de show compleet.

Infadels/Roison Murphy

Zowel The Infadels, die de India tent met een enerverend optreden op hun kop zetten als Roison Murphy in de Bravo, bleken prima vrijdagavond afsluiters. The Infadels hebben in Nederland reeds vele fans gewonnen met de songs van hun twee albums en energieke live optredens. Ook op de eerste Lowlands dag ging het dak er weer af. Bar moeilijk stil staan met hun sterke songs en enthousiaste performance. Roison Murphy blijkt al een tijdje ook op eigen benen optimaal te kunnen boeien. De verkleedpartijen zijn een mantel om de lekker vette disco electro songs van nog meer klasse te voorzien. En met songs als ‘Overpowered’ zal het publiek echt niet meer vragen om een Moloko klassieker.

Bekijk ook onze Lowlands special.