AMSTERDAM - In aanloop naar Lowlands 2008 blikt NU.nl vooruit middels interviews met artiesten die tijdens het festival optreden. Deze week The Breeders.

Bekijk het volledige interview met The Breeders

In 2002 stonden The Breeders ook op Lowlands. Toen werden er bolletjes wol op het podium gegooid. Insidegrapje.

Nadat Kelley Deal eind jaren negentig was afgekickt, stortte ze zich op breien. Inmiddels heeft ze een goedlopende website waarop ze haar zelfgemaakte spullen verkoopt.

Tweeling

Het begin 2008 uitgebrachte Mountain Battles is pas het vierde album van The Breeders, de band van tweelingzussen Kim en Kelley Deal. The Breeders bestaan eigenlijk al vanaf eind jaren 70, vertelt Kelley Deal (47).

"Kim en ik speelden toen in bars waar we eigenlijk nog niet in mochten. We deden covers van Elvis Costello, Hank Williams en ook al eigen songs als Do You Love Me Now."

The Pixies

In 1986 komt Kim Deal in The Pixies terecht. Kelley wordt ook gevraagd voor de band, maar ziet het niet zitten. Na het uiteenvallen van The Pixies scoren The Breeders in 1993 hun grootste succes met het album Last Splash en de single Cannonball.

De zussen hebben dan inmiddels flinke drugsverslavingen, reden waarom de band daarna jaren stil ligt. Kelley kickt af, Kim nog niet: "Toen ik eenmaal nuchter was, vond ik Kim niet echt een leuk mens meer", zegt Kelley nu.

Afgekickt

"Ik zag haar niet zo vaak meer maar ik miste haar ook niet. Ze ging compleet door het lint in die tijd. Toen zij ook afgekickt was, begon ik haar weer leuk te vinden, en toen zijn we verder gegaan met The Breeders. Ik ben echt een groot fan van Kim's songs!"

Op het charmante en rommelige Mountain Battles staat onder meer het Duitstalige German Studies. Kelley: "Kim speelde die riff, heel bot. Opeens zegt ze: Duits. Dit moet in het Duits! En inderdaad, het klopt precies als je het hoort! We moesten voor dat nummer wel eerst Duits leren spreken, trouwens."