De eerste drie albums van U2 komen allemaal in uitgebreide dubbele versies uit over de zomer van 2008. Het opnieuw beluisteren van die albums geeft een interessante kijk op de start van de Ierse band die uiteindelijk uitgroeide tot een van de grootste bands ter wereld.

Het tweede U2 album 'October' verscheen in oktober 1981 .

Boy

Met het succes van hun debuutalbum 'Boy' tourde de band door Engeland, de rest van Europa en Amerika. Terug in thuisstad Dublin werd vrijwel gelijk begonnen met de opnamen van een nieuw album. Het was de tweede keer dat de band met producer Steve Lillywhite zou werken en opnieuw Windmill Lane als studioplek zou uitkiezen.

Bij de opnamen van 'Boy' waren een flink aantal ideeën voor nieuwe songs overgebleven en sommige uitgewerkte nieuwe songs waren al tijdens concerten uitgeprobeerd. Een goede basis dus om een nieuw album op te gaan nemen.

Teksten

Op tour door Amerika was echter een koffer van Bono door fans gestolen waarin alle teksten voor de opvolger van 'Boy' zaten. Zodoende was Bono genoodzaakt zijn teksten voor de nieuwe songs in de studio opnieuw op papier vast te leggen.

Meestal koos hij echter voor improvisatie. De basis, zo zegt de legende, werd gevonden in het geloof met het door Edge, Bono en Mullen aangehangen Shalom Fellowship. Songs als 'Gloria' en 'With A Shout' zijn daar de bekende voorbeelden van.

De intrigerende tekst van 'Tomorrow', die in de studio al improviserend tot stand was gekomen, bleek tot Bono's grote verrassing volledig over de dood van zijn moeder te gaan. Bono's moeder overleed toen hij nog jong was.

Muziek

Dat de leden van U2 als muzikanten een grote groei doormaakten is op 'October' duidelijk te horen. In de songs zit meer rust, opbouw en de band is niet bevreesd om in de outro's even volledig los te gaan. Het gitaarspel van The Edge is nog rijker en het bandgeluid is nog breder door het pianospel.

De pakkende opener 'Gloria' en het daarop volgende 'I Fall Down' laten dat gelijk al duidelijk horen. Maar juist in het sobere, volledig door piano gedragen, 'Tomorrow' verrast de band. En ook het zeer ontroerende 'Tomorrow', compleet met karakteristieke Keltische doedelzakken, laat een band in grote groei horen.

Rejoice

Juist op 'October' valt op hoe het drumwerk van Larry Mullen zich ontwikkelde. Producer Lilywhite maakte er dankbaar gebruik van en mixte de drums zeer frontaal naast de gitaarwalm van The Edge.

Het geeft het album, helemaal in deze ge-remasterde versie, een grote hoeveelheid extra kracht mee. Juist in songs als 'Gloria', 'I Threw A Brick Through The Window','Rejoice','With A Shout' en 'Is That All' is dat goed te horen.

Extra's

Op de bijgesloten CD bij de net verschenen deluxe edition staat vooral veel live werk. Van optredens in Hammersmith Palais in London en de Paradise in Boston tot aan 't Heem in Hattem voor Veronica's Countdown. In die laatste zaal werd 'I Will Follow' vervolgens in Nederland uitgebracht en U2's eerste Nederlandse hit.

Ook zijn er 3 fraaie live songs uit de BBC show van Richard Skinner te horen. En ook de tussen 'October' en het daarop volgende album 'War' uitgebrachte single 'A Celebration' (en b kant) staat op deze extra CD.

(Island/Universal)