Negen jaar na zijn laatste studio album ‘Bad Love’ is singer-songwriter Randy Newman terug met een nieuw album getiteld ‘Harps And Angels’. Tien songs die laten horen dat de man nog springlevend is.

Newman was een gewaardeerde songwriter gedurende de jaren'70. Kenmerkend waren zijn emotionele, door sommigen als cynisch versleten teksten.

Niet alleen hijzelf maar ook andere artiesten scoorden er hits mee. Zijn markante stem en originele arrangementen maakten zijn albums altijd weer verrassend en spannend. En iedereen wilde met hem werken. De koortjes van Eagles Don Henley en Glenn Frey op zijn songs zijn legendarisch.

Film

Vanaf de jaren'80 pakte hij het schrijven van film soundtracks op. Zijn eerste grote soundtrack-hit scoorde hij met ‘Toy Story’, de eerste succesvolle animatiefilms van Pixar.

Zijn muziek was daarna ook te horen in Pixar’s ‘A Bug’s Life’, ‘Cars’ en ’Monsters Inc’. Het uit die laatste film afkomstige ‘If I Didn’t Have You’, uitgevoerd door acteurs/zangers Billy Crystal en John Goodman, leverde hem een Oscar op. Maar ook films als ‘Pleasantville’, ‘Ragtime’ en ‘The Natural’ voorzag hij van muziek.

Harps & Angels

De titeltrack van het nieuwe album was vorig jaar al veel op de Amerikaanse radio te horen en werd door vele journalisten uitgeroepen tot ‘song van het jaar’. Het bleek een perfecte herintroductie van Newman.

Het politieke ‘A Few Words In Defence Of Our Country’, waarin Newman op de hem bekende manier ten strijde trekt tegen de ‘War on Terror’, het buitenlandbeleid van Bush en de Amerikaanse rechtsvoering, was al eerder via Itunes to horen.

Bij concerten speelde hij ook al langer ‘Pothholes On Memory Lane’ en de prachtige ballade Newman stijl ‘Losing You’ die nu op het nieuwe album te vinden zijn.

Feels Like Home

Geproduceerd door oud bekenden Larry Waronker en Mitchell Froom klinkt Newman herkenbaar, energiek en fris. Newman is ook op dreef in ‘A Piece Of The Pie’, waarin hij de politieke strijdvaardigheid van de tegenwoordige muziekartiesten op de korrel neemt. Het fraaie ‘Feels Like Home’ is dan weer een optimistische liefdessong.

Het grote gemak waarmee Newman zich van country naar dixieland of Aziatisch getinte arrangementen manoeuvreert laat zijn grote klasse zien. ‘Harps And Angels’ is een enerverende muzikale trip.