AMSTERDAM - In de serie 'Het verhaal van' vertellen artiesten wekelijks over hoe hun werk tot stand kwam en welke gedachte achter een nummer zit. Deze week een echte nederpopklassieker: Blauw van The Scene. Het nummer verscheen in 1990 en werd een grote hit in Nederland en België.

Net zoals veel klassiekers is Blauw bij toeval ontstaan. The Lau experimenteerde al een poosje met het aanslaan van losse snaren, omdat hij het spelen van volle akkoorden niet onderscheidend genoeg vond. Zo ontstond de melodie voor Blauw, alleen de tekst wilde maar niet komen.

Tot een bezoek aan een Grieks restaurant. "Die avond had ik ook even veel gedronken als de Grieken en werd ik helemaal overweldigd door de enorme hoeveelheid blauw die in dat eetcafe aanwezig was. Nog voor de voordeur had ik het; dat moet het zijn. Blauw. En terwijl ik de sleutel in het slot draaide drong de zin zich aan mij op 'ik heb vannacht gedronken en gezien hoe geen vrouw ooit krijgt wat ze verdient'."

Ook een bezoek aan de creche van zijn zoon bleek een grote bijdrage te leveren aan het succes van Blauw. "Wat kenmerkt kinderliedjes nou? Ineens had ik het; het is de herhaling. En als het voor kinderen werkt, werkt het voor volwassenen ook."