UTRECHT - "Het nieuws werd naar buiten gebracht dat wij op Lowlands staan en meteen daarna was het festival uitverkocht", zegt zanger Maurits Westerik van GEM. Feitelijk is er geen speld tussen die bewering te krijgen, maar of het een verband houdt met het ander, daar durft hij geen vergif op in te nemen.

De band uit Utrecht is van plan flink uit te pakken op Lowlands, waar ze zaterdagmiddag 16 augustus gepland staan. "We willen alle nummers van onze nieuwe cd New spelen", zegt Maurits.

Nieuw

In april van dit jaar kwam de derde cd van de band uit. Deze kreeg de naam New omdat volgens de bandleden alles nieuw voelde. "De bezetting van de band veranderde, we gingen andere instrumenten bespelen, we hadden een andere producer en gingen naar een nieuw land - Letland - om de cd op te nemen.

Het woord 'nieuw' viel op een gegeven moment zo vaak, dat we niet anders konden dan de plaat zo noemen."

Gezicht

En als alles nieuw is, moet de band ook een ander gezicht krijgen, zo vonden de mannen. Ze schreven een Idols-achtige auditie uit om een meisje te vinden dat op de voorkant van de cd kon komen. De zoektocht is te zien in de clip van de eerste single Look. Uiteindelijk werd Anna gekozen als mascotte.

"Ze is ons visitekaartje, maar we hebben haar geboycot in de videoclip van onze tweede single Blisters", lacht Maurits. "Maar ze staat wel weer op de hoes van die single hoor", zegt Vincent.

School

"Ze is echt niet continu met ons bezig, ze moet ook naar school. Maar we proberen haar wel bij zoveel mogelijk dingen te betrekken." Of ze tijdens Lowlands bij 'haar jongens' is, weten de bandleden nog niet.

Na de zomer komt er een clubtour door Nederland. "Voor de zomer hebben we ook een kleine clubtour gehad. Dus Nederland hebben we dit jaar wel gezien", aldus Maurits.

Buitenland

Dat komt mooi uit, want volgend jaar wordt er naar het buitenland gekeken. "Onze cd wordt uitgebracht in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en België en daar gaan we ook optreden."

Maar eerst is Lowlands aan de beurt, een optreden dat de bandleden zelf "de kroon op de zomer" noemen. GEM speelt op de tweede festivaldag om 14.50 uur in de India-tent op Lowlands.

Bang voor regen en modderige taferelen, die het driedaagse festival vaak kwellen, zijn de mannen niet. "Als wij spelen, gaat de zon schijnen. Dat is altijd het geval bij ons. Volgens mij is het zelfs wetenschappelijk bewezen", grapt Vincent.