AMSTERDAM - Het nieuwe album van de Britse band Keane gaat 'Perfect symmetry' heten en zal verschijnen op 13 oktober. "We hebben een geweldige tijd gehad en we zijn er heel, heel erg trots op", schrijven de drie bandleden Tom Chaplin, Tim Rice-Oxley en Richard Hughes op hun website.

De groep heeft een reis gemaakt om de cd tot stand te brengen. "We begonnen in Parijs, waar singer-songwriter Jon Brion ons inspireerde om eerst te creëren en dan pas te denken", schrijft Keane. "Daarna namen we de nachttrein naar Berlijn, waar alles samenviel in een experimentele storm die ons allemaal verraste."

Ze doken in de Duitse hoofdstad het nachtleven in. "We sloten een pact met de muzikant Stuart Price om alle regels van goede smaak te negeren, we raakten gehypnotiseerd door Marlene Dietrich en brachten een lange nacht door vol ideeën in de cabaretachtige sfeer van onze favoriete bar", zo is te lezen op de website.

Londen

'Perfect symmetry' was nog niet af. "We verstopten ons vervolgens op het Engelse platteland en namen op het laatste moment in Londen nog een nummer op. Nu zijn we in Los Angeles om de puntjes op de i te zetten", schrijft de formatie.

Het is de derde cd van de band Keane, die eerder de albums 'Hopes and fears' en 'Under the iron sea' uitbracht. De formatie scoorde grote hits in Nederland met 'Somewhere only we know', 'This is the last time' en 'Is it any wonder?'. De opbrengst van de single 'The night sky', die in november verscheen, ging naar de stichting Warchild.