De eerste drie albums van U2 komen allemaal in uitgebreide dubbele versies uit in de zomer van 2008. Het opnieuw beluisteren van die albums geeft een interessante kijk op de start van de Ierse band die uiteindelijk uitgroeide tot een van de grootste bands ter wereld.

Het U2 debuutalbum 'Boy' verscheen in oktober 1980 .

Start

Larry Mullen, Dave Evans (The Edge), Paul Hewson (Bono Vox) en Adam Clayton vormden vanaf september 1976 een band. Mullen had een advertentie op het schoolbord geprikt, waarin hij muzikanten zocht om een band mee te vormen.

In eerste instantie speelde ook Edge's broer Dik mee op gitaar en speelden ze covers. Bandnamen als Feedback en later The Hype werden gebruikt maar met het vertrek van Dik en het gaan spelen van zelf geschreven songs werd de naam veranderd in U2. De band maakte al snel naam in Dublin.

Out Of Control

Het winnen van een talentenjacht in Limerick wordt als eerste keerpunt gezien. Met de gewonnen vijfhonderd Ierse ponden kunnen ze hun eerste opnamen gaan maken in de Keystone studio's in Dublin.

Vlak na deze opnamen wordt de band voorgesteld aan Paul McGuiness die al snel daarna besluit manager van de band te worden. Van de opnamen, gemaakt met producer Chas deWhalley, worden drie songs gekozen die op een EP worden geperst en in september 1979 uitgebracht worden door de Ierse tak van platenmaatschappij CBS.

Met 'Out Of Control' op de A-kant en 'Boy/Girl' en 'Stories For Boys' wordt de muzikale identiteit van de band vormgegeven. Vooral de prominente gitaar van The Edge, die met zijn galm een eigen sfeer creëert, en de krachtige en opwindende stem van zanger Bono vallen op.

11 O'clock

De EP wordt in het thuisland een succes maar valt buiten Ierland niet op. Zelfs een aantal optredens in Londen krijgen maar weinig bijval. Ook een tweede single voor CBS 'Another Day' wordt alleen in het thuisland een succes.

Op indicatie van McGuiness tekent de band vervolgens een deal met Island Records. Het blijkt een gouden stap. Een eerste single '11 o 'clock Tick Tock' voor het label wordt internationaal uitgegeven en de band begint op te vallen.

De band duikt de studio in met producer Steve Lillywhite, door het plotse vertrekken van '11 O'Clock' producer Martin Hannett. Lillywhite geeft de band het vertrouwen dat ze nodig heeft.

Hij haalt Edge's gitaar en de drums met een nog grotere en opvallender galm naar voren. Het vertrouwen van de band blijkt uit het 'in de studio' schrijven van twee nieuwe songs, 'An Cat Dubh' en 'The Ocean', naast de veertig songs die ze al naar de studio hadden meegenomen.

Boy

Met het uitkomen van het eerste U2 album 'Boy' wordt duidelijk dat we met een zeer bijzondere band te maken hebben. Het geluid van de band heeft overduidelijk kenmerken van de New York punk (Television en Patti Smith zijn favorieten van de band) en zeker ook van het Schotse The Skids en de Ierse punkers van Stiff Little Fingers.

De teksten van Bono over opgroeien, ontluikende seksualiteit, religie en over het volwassen worden zijn op het album schetsmatig maar herkenbaar. Ook blijkt het geluid van de band in de handen van Lillywhite volwassen te zijn geworden.

I Will Follow

Met de eerste single 'I Will Follow' wordt de band vervolgens eindelijk ook in Engeland ontdekt en omarmd door pers en publiek. De tweede single 'A Day Without Me' wakkert nog meer aandacht aan en geeft het album 'Boy' de welverdiende aandacht.

Note: 'I Will Follow' wordt pas twee jaar later in Nederland een hit als het toonaangevende Veronica's Countdown de band uitnodigt te spelen (in een dubbel met het Nederlandse Powerplay) in 't Heem in Hattem. Als van die opnamen 'I Will Follow' uitgebracht wordt is het Nederlandse publiek om.

Extra's bij de deluxe edition

Bij de fraaie dubbele deluxe edition van 'Boy', die nu in de winkels ligt, is een extra cd bijgesloten die tal van fraaie onuitgebrachte songs bevat. Zo is 'Saturday Night' een eerste aanzet tot 'Fire' (wat later op 'October' verschijnt) waarvan reeds een snippet op het einde van de eerste vinylversie van het album te horen was.

'Speed Of Life' is een fraaie instrumentale track. Ook de live-versies van '11 O'Clock Tick Tock' uit de Marquee in London en 'Cartoon World' uit National Stadium in Dublin waren niet eerder te horen. Daarnaast nog tal van andere mixen en fraaie live-versies. En natuurlijk is ook de volledige eerste EP vertegenwoordigd.