Uit een van de belangrijkste metalsteden ter wereld, Gothenburg (Zweden), komt een goede plaat die aan de ene kant heel veel, maar ook heel weinig met het harde muziekgenre te maken heeft. 'Hymns in the key of 666' van Hellsongs is een bloemlezing van belangrijke metalsongs die op een originele manier van een nieuw onderkomen zijn voorzien.

Verstokte metalheads zullen wellicht gruwen van deze verzameling klassiekers die in een geheel ander jasje is gestoken.

Hellsongs' interpretaties van nummers als 'Symphony Of Destruction' (Megadeth), 'Paranoid' (Black Sabbath) en 'Run To The Hills' (Iron Maiden) hebben namelijk weinig te maken met het masculiene gitaargeweld van de originele versies. Sterker nog, er wordt geen elektrische gitaar aangeraakt.

Grap

'Hymns in the key of 666' is een goed uitgevoerde grap met een serieuze ondertoon. Het album wekt verbazing en bewondering op. In de handen van de Gothenburgers verworden de metalklassiekers tot muzikale juweeltjes vol melancholie en breekbaarheid.

'Blackened' van Metallica wordt omgevormd tot een opbeurende gitaarsong van Feist-achtige proporties. ACDC's 'Thunderstruck' lijkt in een paar versnellingen lager meer op spirituele jaren '70 psychedelica dan op virtuoze krijsrock.

Kippenvel

Hoogtepunt van het album is 'Paranoid'. 'Can You Help Me Occupy My Brain' klinkt uit de mond van zangeres Harriet Ohlsson net zo hartverscheurend als wanneer Ozzy Osbourne het uitschreeuwt.

Hellsongs bewijst met dit album dat de metalsongs ook in een andere setting overeind blijven. De Zweden tonen aan hoe sterk de composities van weleer zijn. Metallica, Iron Maiden, Black Sabbath; ze mogen apetrots zijn op deze ode aan hun werk.

Luister hier naar Hellsongs