Penguin Cafe Orchestra, het opvallende Britse gezelschap dat furore maakte in de jaren'70 en '80, heeft zijn belangrijkste albums opnieuw uitgebracht. De band van zanger Simon Jeffes bracht een mix van folk, klassiek en minimal Music en is nu verkrijgbaar in een geremasterde versie.

Zanger Simon Jeffes Jeffes kreeg naar verluidt in 1972 in een restaurant in Zuid Frankrijk een visioen waarbij hij een band zag en de naam van het collectief. Terug in Engeland, Jeffes kwam uit Essex, startte hij 'dus' een band en noemde deze Penguin Cafe Orchestra.

Naast de klassiek op gitaar en in compositie en arrangeren, geschoolde Jeffes was celliste Helen Liebmann de andere mede oprichter en vaste muzikant van het collectief.

The Penguin Cafe

Jeffes had een behoorlijke stapel songs liggen en vrijwel gelijk met het bijeenbrengen van de muzikanten werden er opnamen gemaakt. Gedurende de jaren'74-76 werden banden vol gespeeld.

Jeffes en producer Steve Nye legden alle composities vast. Producer/Multi instrumentalist Brian Eno werd vervolgens bereid gevonden deze opnamen op zijn net opgerichte platenlabel Obscure Records uit te brengen.

Meer muzikanten

Met de opnamen voor een nieuw album werd vlak daarna gelijk begonnen. In de periode van 1977 tot 1980 bracht het collectief heel veel tijd in de studio door. Op Jeffes verzoek waren er meer vaste muzikanten bij PCO komen spelen.

Zo kon hij zijn composities beter tot volle wasdom laten komen. Het is 1981 verschenen album 'Penguin Cafe Orchestra' veroorzaakte een sensatie bij liefhebbers. De bizarre eclectische muziek werd gelijk gekoppeld aan die van componist als Philip Glass, die zich net zo min aan muzikale regels houdt.

Een van hun bekendste composities, Telephone And Rubber Band', met een telefonische oproep en ingesprektoon door elkaar heen staat op dit tweede album.

Broadcasting From Home

Met hun derde album 'Broadcasting From Home' vervolgden Jeffes en consorten de succesvol ingeslagen weg. Opgebouwd rondom de compositie 'Music For A Found Harmonium' ontvouwen zich een twaalftal composities die over drie jaar in de studio.

Het album verkreeg over de jaren een legendarische status en wordt door Penguin Cafe fans gezien als een ware klassieker.

When In Rome en Signs Of Life In de Royal Festival Hall brengt 'When In Rome' een prachtig overzicht van de songs van de eerste drie albums in diverse live versies.

Rond dezelfde tijd werd ook het album 'Signs Of Life' gemaakt. Het album was serieuzer van toon en wederom zeer geslaagd in de composities. Met 'Perpetuum Mobile' en 'Wildlife' als Penguin Cafe-klassiekers. Het album bleek later een goudmijn aan melodieën voor commercials.

Jeffes

Het album 'Signs Of Life' markeerde het einde van Penguin Cafe Orchestra. Er werd nog druk opgetreden maar de muzikaal innovatieve tijd was achter de rug. Ook het prachtige artwork wat de eerste vijf albums kent werd losgelaten.

De band bleef optreden tot de dood, door een hersentumor, van Simon Jeffes in 1997. Zijn Penguin Cafe Orchestra en hun eerste vijf albums leven voort.

Music From The Penguin Cafe

Penguin Cafe Orchestra

Broadcasting From Home

When In Rome

Signs Of Life