AMSTERDAM - In de serie 'Het verhaal van' vertellen artiesten wekelijks over hoe hun werk tot stand kwam en welke gedachte achter een nummer zit. Deze week Freakbeat Phantom van The Rascals.

Vooralsnog is zanger en songschrijver Miles Kane van The Rascals uit Liverpool populairder dan zijn band. Eerder dit jaar bracht hij samen met Alex Turner van The Arctic Monkeys als The Last Shadow Puppets het veelgeprezen album The Age Of The Understatement uit. Het debuut Rascalize van The Rascals moet zijn eigen bandje op de kaart zetten.

Inspiratie

De eerste single Freakbeat Phantom is geïnspireerd door een nachtelijk feestje waar de band ooit belandde: "Het was bij een meisje thuis die we een beetje kenden", vertelt Kane.

"Het was 4 uur 's ochtends en iedereen was al aardig van de wereld. Er kwam een kerel binnen op krukken met een grote rugzak om. Hij begon idiote verhalen te vertellen en kreeg de lachers op zijn hand, al vond iedereen 'm ook wel een enge freak. Niemand op het feest kende hem."

Biertje

"Ik haalde voor mezelf een biertje in de keuken, keek even met afstand naar het tafereel en bedacht de aanduiding 'freakbeat phantom' voor die gast. Ik zette het snel in m'n telefoon. Ik wilde al een tijdje het woord 'phantom' in een song gebruiken. Het eerste couplet beschrijft precies wat er gebeurde op dat feest."

'Muzikaal doet Freakbeat Phantom me denken aan een James Bond-thema', vervolgt Kane. 'De sfeer van Goldfinger zit er wel in. In de coupletten proberen we een soort spanning te creëeren om het verhaal van de zonderlinge figuur te ondersteunen.'