AMSTERDAM - De zomer is traditioneel de tijd om erop uit te trekken en dat geldt ook voor veel Nederlandse artiesten. Zij gaan van zomerfestival naar zomerfestival, door heel Europa. Maar vinden zij, het moet wel zinvol zijn.

Within Temptation is het meest succesvolle muzikale exportproduct van Nederland en de gothicband gaat de hele zomer van hot naar her voor optredens. "Griekenland, Portugal, Tsjechië, Hongarije", somt gitarist Robert Westerholt op.

Hoofdact

De band is inmiddels op het punt aanbeland dat het vaak een van de hoofdacts is. "We selecteren altijd festivals die interessant voor ons zijn om er te spelen. Onze cd's moeten daar bijvoorbeeld wel zijn uitgebracht, maar dat is eigenlijk overal wel het geval."

Volgens Westerholt moeten beginnende bandjes alle kansen grijpen die ze krijgen. Dus als er een aanbieding komt voor het buitenland, meteen gaan.

Perquisite

Pieter Perquin van Pete Philly & Perquisite is het daarmee eens. "Onze inzet was om overal te spelen. Het is investeren hè. Inmiddels treden we alleen op in de landen waar onze plaat ook uit is en waar we al een beetje voet aan de grond hebben."

De heren van Kraak & Smaak hebben in het verleden vaak genoeg voor een klein publiek gestaan in het buitenland. "Als beginnend bandje moet je kilometers maken en iedere kans aangrijpen om beter te worden", zegt producer Oscar de Jong.

Selectief

"Nu zijn we een stuk selectiever, onze plaat moet ergens uit zijn of het moet om een heel vet festival gaan, zoals Glastonbury in Engeland of Sziget in Hongarije."

Op Glastonbury stond Kraak & Smaak onlangs, volgende maand gaan ze optreden op Sziget, samen met nog een handvol Nederlandse bands zoals Moke, Voicst en Pete Philly & Perquisite.

VS

Kraak & Smaak heeft al getoerd in de Verenigde Staten en gaat daar dit najaar weer heen. "Onze plaat wordt daar uitgebracht, dan heeft het zin om er te spelen. Iedereen kan wel optreden in een schimmige tent in de VS, maar dat heeft geen enkel nut", aldus De Jong.

"We hebben op South By Southwest gestaan, in de Verenigde Staten. Nou, dat doen we nooit meer. Er spelen daar duizenden bands en dan sta je voor dertig man, voornamelijk Nederlanders, te spelen", zegt zanger Felix Maginn.

"Het moet wel nut hebben om in het buitenland op te treden, we willen niet voor drie man en een paardenkop staan te spelen." Gitarist Phil Tilli vult aan: "We hebben om die reden veel aanbiedingen uit het buitenland afgewezen."

Paul Weller

Maar tegen een tournee in Europa met de wereldberoemde zanger Paul Weller, zegt de band geen nee. "Het is zo'n enorme kans om in zijn voorprogramma te staan. Dan hebben we gegarandeerd publiek en kunnen we ons zo aan Europa presenteren."