Alweer een tijdje uit, maar zeker de moeite waard om even bij stil te staan; het nieuwe album van avantgarde hiphoppers Subtle.'Exiting Arm' is geen makkelijk te verteren kost, maar wie even door de vreemde geluidsmuren heen bijt, ontdekt een interessant muzikaal experiment.

Hoewel Subtle z'n roots heeft in de hiphop zijn de raps op 'Exiting Arm' schaars. De nasale stem van Adam Drucker alias Doseone voert op alle nummers de boventoon. Subtle heeft eigenlijk meer gemeen met de vervreemdende indierock van TV On The Radio dan met de 'avanthop' waar ze toe gerekend worden.

Motor

Beatcreator Jel, die eerder al heel wat fijne staaltjes 'leftfield' hiphop produceerde, neemt de percussie voor zijn rekening. Soms bedient hij zich van gebroken ritmes, dan weer hakt hij er onbezonnen op los. Zijn overheersende drumpartijen vormen de motor van de band.

'Exiting Arm' mag dan een stuk rijker klinken dan voorganger 'Yell & Ice', de ondoorgrondelijke geluidsmuren die worden gecreeërd liggen soms wel erg zwaar op de maag. Het complexe samenspel van hiphopbeats, vervormde gitaren, bliepjes en freaky geluiden in combinatie met de ontoegankelijke melodielijnen vergen nog al wat van de luisteraar.

Vork

Juist als Subtle iets minder hooi op z'n vork neemt en de muziek meer te behappen wordt, is het pas echt genieten. Saai is 'Exiting Arm' echter nooit. Elke track bevat tientallen ideeën en is een op zichzelf staand avontuur.

'ExitingARM' mag nu en dan een wat al te intense luisterervaring zijn, het is wel een plaat met een geheel eigen geluid. In tijden dat alles op muzikaal gebied zo'n beetje gedaan lijkt te zijn, klinkt Subtle origineel en vooruitstrevend. En dat valt te prijzen.

Luister hier naar Subtle