AMSTERDAM - Spinvis biedt een gedeelte van zijn nieuwe album 'Ritmebox' gratis aan. Zeven nummers van het album, waarmee de Nederlandse muzikant een eerbetoon brengt aan dichter Simon Vinkenoog, zijn sinds maandag gratis te downloaden via de site van zijn platenmaatschappij.

Dat heeft Excelsior Recordings maandag bekendgemaakt. De platenmaatschappij denkt dat met het aanbieden van gedeeltelijke albums de interesse voor het complete werk toeneemt. Ook Spinvis zelf is enthousiast, maar hoopt niet dat voortaan alle muziek gratis wordt aangeboden.

Volle tank

"'Free downloadable', van mij mag alles free zijn. Alleen moet ik dan de fabriek weer in", voorspelt hij. "Dan ben ik niet 'free' en kan ik geen nieuwe dingen maken. Ik reken maar op eerlijke mensen die de knip trekken. Wat kost een volle tank voor de geest aan de pomp?"

Ritmebox

Vinkenoog, die met 'Ritmebox' in het zonnetje wordt gezet, viert volgende week vrijdag zijn tachtigste verjaardag. Erik de Jong, zoals Spinvis eigenlijk heet, heeft als eerbetoon uit vele uren archiefmateriaal van de dichter een 'collage van muziek en geluid' samengesteld. "Er zijn honderden banden met interviews en optredens", vertelt hij.

"Deze tapes vormen een kronkelend pad door vijftig jaar Nederlandse radio. Ik heb geselecteerd op de muzikaliteit van de opnames. Het was buitengewoon dankbaar om daar muziek bij te maken. Ik heb er zeer geïnspireerd aan gewerkt."

Gedichten

Het volledige album 'Ritmebox', dat naast een cd een boek met gedichten van Vinkenoog bevat, is vanaf volgende week maandag verkrijgbaar. Het pakket verschijnt in een oplage van tweeduizend genummerde exemplaren.