In 1977 bracht Dennis Wilson zijn solo album 'Pacific Ocean Blue' uit. Het was het eerste soloalbum gemaakt door een lid van The Beach Boys. Het bleek een onverwachte muzikale voltreffer.

Het album is nu uit in een fraaie dubbel cd-set waarop ook de nooit uitgebrachte opnamen van het vervolgalbum 'Bambu' te horen zijn.

Eigenlijk was Dennis Wilson van de drie broers de enige echte beach boy. Gek van surfen en dol op de zee. Daarnaast ook een fervent liefhebber van alcohol, drugs en vrouwen. Hij leefde een 'life in the fast lane'.

Drummer

In de Beach Boys had hij de rol van drummer maar net als alle anderen ontwikkelde hij zich over de jaren als multi-instrumentalist. Op de Beach Boys albums 'Friends','20/20', 'Holland' en 'Sunflower' trad hij ook op de voorgrond als songschrijver.

Zijn geschreven en zelf gezongen 'Forever' van laatstgenoemde album bleek al snel een absolute favoriet.

Soloalbum

Reeds in 1969 bracht hij een eerste solosingle uit onder de titel 'Sound Of Free' maar het duurde tot 1977 tot zijn eerste soloalbum verscheen onder de titel 'Pacific Ocean Blue'.

In de jaren tussen deze twee releases door maakte hij wel opnamen maar met het in gebruik nemen van een eigen studio kreeg Dennis pas de vaart er in. Hij gebruikte de piano als zijn belangrijkste instrument en bouwde daar een flinke stapel spannende songs omheen.

Ballades

Verrassend dat die stijl behoorlijk ver van de Beach Boys sound van weleer afstond en veel meer gebaseerd was op soul en rhythm & blues. De ballades zijn daarentegen weer optimaal romantisch.

Met de hulp van broer Carl en producer Gregg Jakobson kennen alle songs van het album een ambitieuze opzet en bouwen vaak uit tot bijna epische hoogten. En of het nu de gloedvolle opener 'River Song' of een fraaie ballade als 'Thoughts Of You' is, de songs overtuigen volop.

Prijzig

Het album was de afgelopen jaren zeer moeilijk te verkrijgen. Een vinyl album misschien nog tweedehands, maar dan immer zeer prijzig. Met het verschijnen van deze deluxe editie is een lost classic nu dan terug op de markt. In deze editie zit ook het nooit afgemaakte album 'Bambu' bijgesloten.

De opnamen van de songs voor 'Bambu' volgden al snel nadat het solodebuut in de winkels lag. Het maken van albums met The Beach Boys kreeg echter voorrang en de songs bleven op de plank liggen. Met het vroegtijdig overlijden van Dennis op 39-jarige leeftijd aan een verdrinking onder invloed van drugs en drank, bleven deze opnamen voor ons verborgen tot nu toe.

Goudmijntje

Ook deze songs blijken een goudmijntje te zijn. Wat meer rock getint, dan het debuut, overtuigen de songs misschien nog wel meer dan het debuut. Door het onaffe karakter van de songs, het was echt een 'work in progress', komen sommige songs misschien niet optimaal uit de verf maar het bluesy karakter geeft al wel de optimale indicatie aan.

Dennis zal natuurlijk altijd in de schaduw van broer Brian blijven staan maar deze twee albums geven een goed beeld wat ook Dennis in zijn mars had.