DELFT - De eerste keer dat North Sea Jazz zich niet langer in Den Haag afspeelde maar in Rotterdam, was vooral organisatorisch slikken voor concertorganisator Mojo. Festivaldirecteur Jan Willem Luyken (39) leunt nu, kort voor de derde editie, nog net niet relaxed achterover, maar de organisatie loopt inmiddels op rolletjes, vindt hij.

"We komen al met al steeds dichterbij de perfecte opzet."

Trok de eerste Rotterdamse editie 63.000 bezoekers, dit keer rekent Luyken op tegen de 70.000. Op het programma van NSJ 2008 staan circa tweehonderd acts, met in totaal 1300 artiesten. "En het is opnieuw een ijzersterk programma, met voor elk wat wils."

Jong talent

Hij spreekt van een "echt North Sea-programma. Goed in balans, met grote sterren en jong talent en met het hele muzikale spectrum, van mainstream tot experimenteel". De festivaldirecteur is erg blij met hoe de stad Rotterdam het festijn heeft opgepakt: de binnenstad staat die dagen in het teken van feest en muziek.

"Winkels en horeca doen lekker mee." Wie aanvankelijk nog twijfelde of North Sea Jazz wel zonder Den Haag kon, heeft ongelijk. Vindt Luyken.

Jazzvocalisten

Vocals in Jazz. Dat is het thema van de 33e editie van het North Sea Jazz Festival op 11, 12 en 13 juli in Ahoy Rotterdam. Veel aandacht dus voor jazzvocalisten, stemkunstenaars (Artist in Residence is Bobby McFerrin) en soulstemmen. Grote namen op het aanstaande festival (voor de derde keer in Rotterdam) zijn Alicia Keys, Diana Krall, Cassandra Wilson, Al Jarreau, Jill Scott, Angie Stone, Wayne Shorter en Cleo Laine.

Maar ook: Pat Metheny, Grammy-winnaar Herbie Hancock, Branford Marsalis, Paul Simon, Bootsy Collins, Sergio Mendes, Joe Jackson, Youssou N'Dour, Omara Portuondo, Buddy Guy en nieuwkomers als Gnarls Barkley en Mark Ronson.

Room Eleven

Verder komen jazzlegendes als Phil Woods, de vibrafonisten Gary Burton en Bobby Hutcherson, bassist Ron Carter en pianist Hank Jones, die vrijdag 11 juli, op het festival, zijn negentigste verjaardag viert. Van Nederlandse bodem komen grootheden als tenorsaxofonist Ferdinand Povel en Willem Breuker.

Opmerkelijk is de opkomst van Nederlandse acts als Room Eleven en Alain Clark; nieuwelingen die afgelopen jaar direct al een enorme populariteit genoten. Ook Hans Teeuwen is van de partij, net als C-Mon & Kypski, Peter Beets en Pete Philly & Perquisite.