AMSTERDAM - DeWolff uit Limburg heeft zaterdagavond in Amsterdam de 18e finale van Kunstbende gewonnen in de categorie Muziek.

Nick Dijkstra uit Zeeland won de eerste prijs in de categorie Theater, terwijl Mats Logen uit Overijssel de hoogste eer ontving in de categorie Film. 'Dinges, die ene weet je wel' uit Utrecht ging er met de hoofdprijs vandoor in de categorie 'Alles mag'. Dat maakte de organisatie zaterdag bekend.

Kunstbende is een talentenjacht voor jonge creatieve mensen van 13 tot en met 18 jaar die graag ontdekt willen worden. Via scholen, jongerencentra en buurthuizen richt de organisatie zich op tieners die een potentiële interesse hebben in cultuur.

De winnaars ontvingen de Gouden Spotlight en mogen meedoen aan 'The Best of Kunstbende Tour'. Deze tour gaat dit jaar langs verschillende grote festivals en evenementen, waaronder de Uitmarkt, theaterfestival Boulevard, Mysteryland, Dance Valley, Crossing Border en het Internationaal Film Festival Rotterdam.

Aan de voorrondes deden maar liefst 350 finalisten mee, uit alle provincies. De finale vond de hele zaterdag plaats in Muziekgebouw aan 't IJ en het Bimhuis in Amsterdam. In verschillende categorieën, zoals dans, mode, film, muziek, taal, dj en theater, gingen zij de strijd met elkaar aan.

Talloze bekende artiesten zijn de afgelopen achttien jaar uit de Kunstbende-kweekvijver voortgekomen, onder wie Trijntje Oosterhuis, Abdelkader Benali, Yes-R, Claudia de Breij en Krezip. Daarnaast doen de 'verse talenten' het ook goed. De winnaar in de categorie Muziek van 2006 SAT2D opende Pinkpop dit jaar. De film van Peter Puntman van die editie was later te zien op internationale filmfestivals in Toronto, Tel-Aviv en Kopenhagen.