AMSTERDAM - Jack Johnson eist bij concerten geen blauwe M&M's of witte bloemen. Op het verlanglijstje van de van oorsprong Hawaiiaanse zanger staan zaken als recycling en het inperken van benzinegebruik.

Voor het optreden dat hij volgende week zondag geeft in het Haagse Zuiderpark zijn herbruikbare drinkbekers ingekocht. Dat heeft concertorganisator The Alternative vrijdag laten weten.

Volgens de organisatie is het voor het eerst dat in Nederland dit type drinkbeker wordt ingezet. De bekers worden na gebruik via een statiegeldsysteem ingezameld. Vervolgens worden ze machinaal gewassen en hergebruikt.

Bekers

The Alternative heeft bewust niet voor de in Nederland gangbare biologisch afbreekbare bekers van maïs gekozen. "Die maïs moet weer verbouwd worden op de steeds schaarser wordende gewasgronden", zegt een woordvoerder.

Als de proef goed uitpakt wil The Alternative, dat ook concerten organiseert voor artiesten als Alain Clark en Voicst, de bekers eveneens bij andere evenementen gebruiken. "We gaan goed kijken wat de voordelen zijn", stelt de woordvoerder.

Milieuactivisme

De 33-jarige Johnson staat bekend om zijn milieuactivisme. Bij eerdere concerten spoorde hij organisatoren aan om aggregaten te laten draaien op biodiesel en de bandenspanning van de auto's van bezoekers te laten controleren. Johnson brak in 2005 internationaal door met zijn album 'In between dreams', met daarop onder meer 'Sitting, waiting, wishing' en 'Good people'.