AMSTERDAM - Op de tweede dag van de concertreeks in het Amsterdamse Westerpark is het de beurt aan de heren van de inmiddels legendarische groep R.E.M.. Duizenden mensen uit heel het land zijn afgereisd om hun muzikale helden in de hoofdstad te kunnen bewonderen.

Het voorprogramma begint al vroeg en is aardig te noemen. Het eveneens Amerikaanse Modern Skirts brengt niet meer dan standaard indie rock, maar de nummers liggen lekker in het gehoor.

Als verrassingselement komt R.E.M.’s Mike Mills de groep versterken. De samenzang tussen hem en Jay Gulley, de frontman van Modern Skirts, klinkt erg goed en dikt het geheel direct aan.

Waterballet

Klokslag negen uur is R.E.M. er dan voor de kick off van hun Europese tournee. Gevreesd werd voor een waterballet, maar de weergoden leken evenals Michael Stipe en kornuiten goed gemutst. Niet meer dan een verkoelend spatje regen dwarrelt neer.

Hits

Na het inzetten van ‘What’s The Frequency Kenneth?', het tweede nummer van de avond, lijkt de toon gezet. R.E.M. weet wat de mensen willen horen en trakteert hun overwegend ouderlijke publiek op een heuse golf aan hits. ‘Imitation Of Life’, ‘Drive’, ‘Bad Day’, ‘The Great Beyond’ allen komen voorbij.

Natuurlijk kan in dit rijtje ook de meest bekende track van de band ‘Losing My Religion’ niet ontbreken en met ‘Man On The Moon’ als hekkensluiter is ondanks het ontbreken van bijvoorbeeld de klassieker ‘Everybody Hurts’ de greatest hits setlist compleet.

De sympathieke, oprechte Michael Stipe refereert nog even aan de voorgaande avond toen het Britse Radiohead op datzelfde podium stond. Ook wordt de trouwe schare fans meerdere malen bedankt voor hun support.

Minpuntje

Als enige minpuntje bij dit optreden kan aangedragen worden dat het bij vlagen voor de toeschouwer lastig lijkt de aandacht erbij te houden. De live vertolking van de songs verschilt haast niets van die van de albumversie en is daarom weinig bijzonder te noemen.

Dit neemt hoe dan ook niet weg dat R.E.M. meer dan hun best gedaan heeft iedereen tevreden te stellen en er een geweldige avond van te maken en daar zijn ze zeker in geslaagd.

R.E.M. in Amsterdam