AMSTERDAM - Duffy is één van de meest veelbelovende, jonge talenten die Wales momenteel rijk is. Haar debuutalbum 'Rockferry' was ook in Nederland goed voor goud en een hoge plek in de hitlijsten. Woensdag gaf de zangeres uit Wales een overtuigend concert in Paradiso.

Toen Duffy's debuutalbum 'Rockferry' uitkwam, sloeg dit ook overzee direct aan. Nederland was meteen klaar voor de soulvolle sixties-klanken van de jonge zangeres uit Wales. Duffy's muziek werd meteen de hemel in geschreven: ' de tegenhanger van Amy Winehouse' zeiden sommigen, de nieuwe Dusty Springfield' beweerden weer anderen.

Alleen maar positieve reacties dus voor de mooie blondine uit Wales, wiens muziek door een breed publiek - oud, jong en daartussen in- gewaardeerd wordt.

In een tot de nok gevulde Paradiso waren de verwachtingen hooggespannen. Zou ze even overtuigend klinken als op de plaat?

Showtime

Om rond kwart over acht is het 'showtime' voor Duffy in Paradiso, waar ze aantreedt met haar band voor haar eerste échte concert. Sexy gekleed in een roodgeblokte short met daarboven een strak rood truitje trippelt ze op haar hoge hakjes zelfverzekerd over het podium.

Zo nu en dan zwaait ze met de microfoon, wanneer de band een solo speelt. Ze is pas 24, maar klinkt als een soulveterane met een grote dosis muzikale ervaring. De liedjes van haar slechts 44 minuten durende album 'Rockferry' passeren de revue, maar ook een aantal extra's, zoals bijvoorbeeld het mooie 'Oh Boy'.

In Paradiso klinkt het erg gedreven en het publiek reageert enthousiast. Ook Duffy lijkt erg tevreden over haar eerste échte Nederlandse optreden (een eerdere showcase niet meegeteld) en dat wil ze graag aan het publiek laten weten. "Hoe zeg je 'thank you' in het Nederlands?" Een fan op de voorste rij leert het haar en ze spreekt het na. Dan geeft ze zich weer over aan de muziek en brengt een aantal liedjes van haar album.

Mercy

Natuurlijk mag haar grootste hit 'Mercy' niet ontbreken. Daar reageert het publiek enthousiast op door vol overgave mee te zingen en mee te klappen. Het hoogtepunt uit Duffy's repertoire is misschien wel het meeslepende 'Distant Dreamer', waarin de bezielende invloed van Phil Spector zeker doorklinkt.

Je krijgt er kippenvel van wanneer Duffy het live zingt. Dan is het iets meer dan een uur durende concert in poptempel Paradiso aan zijn einde, want met één album op je naam kun je geen hele avond vullen. Maar dat dit naar meer smaakt is zeker.

Paradiso omarmt Duffy