Tussen al het productiewerk door hebben Pharrell Williams en Chad Hugo toch weer de tijd gevonden om samen met vriend Shae Haley het derde N.E.R.D. album op de wereld te zetten.

Seeing Sounds, zo heet de nieuwste release van het supertrio dat al sinds 2001 opzien baart door verschillende muziekstromingen bij elkaar te brengen en daarmee een unieke, eigen sound te creëren.

De titel van deze nieuwe cd is niet zomaar gekozen. Terwijl de mannen bezig waren met het schrijven van de muziek voor de opvolger van Fly or Die raakten zij geïnspireerd door een uitzending van een programma met als onderwerp synesthesie, een neurologisch verschijnsel, waarbij twee of meer zintuigen samenwerken.

Visie

Bij Seeing Sounds heeft men geprobeerd - zoals de titel al doet vermoeden - visie te combineren met gehoor. Bij iemand met synesthesie kan het zien van bijvoorbeeld een kleurenpracht oproepen dat de hersenen daar een geluidsgolf aan koppelen.

N.E.R.D. heeft dit als uitgangspunt willen gebruiken. Eveneens in de hoop dat iedereen bij het horen van hun muziek dit fenomeen zal ervaren. Een inspiratiebron die als het ware twee kanten op werkt.

Seeing Sounds is kort samengevat de onuitputtelijke energie van de drie samengebundeld en opgedeeld tot ruim vijftig minuten en twaalf nummers. Dat energieke is naast de vlijmscherpe productie - hoe kan het ook anders met The Neptunes aan boord? - het sterkste punt van deze cd.

Richting

Voor wie gevreesd heeft dat N.E.R.D. dit keer een compleet andere richting in zou slaan qua geluid is er de geruststellende mededeling dat dit album vernieuwend, maar toch zeker als vanouds klinkt. Een perfecte combinatie zo lijkt het.

Het woord saai is op geen enkele wijze toepasbaar wanneer we dit album in het verlengde van de vorige twee plaatsen en tegelijkertijd wordt vastgehouden aan het eeuwenoude motto “Never change a winning team”.

Ondanks dat er op Seeing Sounds geen echte hoogtepunten aan te wijzen vallen, moet gezegd worden dat iedere creatie op zichzelf bewonderenswaardig te noemen is. Het constante, hoge niveau van deze cd maakt dat N.E.R.D. voor hun derde een welverdiende vier sterren status toebedeeld krijgt.

Luister hier naar N.E.R.D.