Ter gelegenheid van David Bowie's zestigste verjaardag zocht Rapster Records vorig jaar een twaalftal elektronica artiesten uit die sterk geïnspireerd zijn door het werk van 'The Thin White Duke'. Ze coverden allen een Bowie-nummer op hun eigen manier. Het resultaat is 'Life Beyond Mars'.

Rapster bracht eerder 'Exit Music' uit, een hommage aan Radiohead. Artiesten als Mark Ronson en Mathew Herbert coverden hierop werk van de band uit Oxford.

Cover

'Life Beyond Mars' begint hoopvol. Au Revoir Simone opent met een prachtige, lome versie van 'Oh! You Pretty Things'. Synthesizers vormen een warm klankentapijt waarop het goed toeven is.

Meestal is het origineel beter dan de cover, maar niet altijd. Het is maar goed dat Kelley Polar 'Magic Dance' van een nieuw jasje voorzag, want de originele versie, afkomstig van het album 'Labyrinth', is niet om aan te horen.

Ook The Emperor Machine levert goed werk af. De Britten houden zich met 'Repetition' behoorlijk aan het origineel, maar voegen een eigentijds geluid aan het nummer toe waardoor de houdbaarheidsdatum een stuk wordt verlengd.

Origineel

Niet elke cover op dit album is een verbetering. Leo Minor's 'Ashes To Ashes' klinkt in een hogere versnelling tamelijk zielloos. 'Golden Years' van Susumu Yokota is vlak en ontbeert de heerlijke uitzinnigheid van Bowie.

Meest curieuze cover is wel die van The Thing. Het abstracte geluidsexperminent van 'Life On Mars' heeft helemaal niks te maken met de weelderige rockklassieker uit 1971. Alleen voor de geoefende luisteraar.

Erfenis

'Life Beyond Mars' is een sterke plaat waarop de meeste artiesten iets eigens aan de muziek toe hebben gevoegd zonder zichzelf te verslikken in het werk van de muzikale kameleon. Bowie's muzikale erfenis lijkt in goede handen.

Luister hier naar 'Life Beyond Mars'