Met een korte wereldtour om de boxset 'In Your Room' te vieren is het Britse Yazoo deze zomer weer even bij elkaar. Begin jaren tachtig vierden instrumentalist Vince Clarke en zangeres Alison Moyet grote triomfen met hun baanbrekende synthpopsongs.

Twee albums en vier singles wisten het duo een legendarische status mee te geven.

Vince Clarke was afkomstig uit de eerste line-up van Depeche Mode en verantwoordelijk voor hits als 'Just Can't Get Enough' en het leeuwendeel van de songs voor het eerste DM album 'Speak And Spell'.

Contract

Hij formeerde, samen met zangeres Alson Moyet, Yazoo nadat hij DM eind 1981 verlaten had. DM platenlabel Mute bood het duo gelijk een contract aan en al vrij snel verscheen de eerste single 'Only You'.

De opvallende sythi-ballade bleek een prima introductie voor het geluid van het duo. Met de daarop volgende singles 'Don't Go' en 'Situation' werd vervolgens een basis voor echt groot succes gelegd.

Het vooruitstervende gebruik van de synthesizer in combinatie met de soulvolle vocalen van Moyet en de zeer dansbare beats bleken de juiste ingrediënten voor enorme hits.

Mijlpaal

Het eerste album 'Upstairs At Eric's', vernoemd naar de studio op de eerste verdieping van mede album producer Eric Radcliffe, bleek niet alleen commercieel succesvol maar tevens een muzikale mijlpaal te zijn. Het album bleek al snel een ware synthtpop klassieker.

Na het succes van het debuutalbum toerde de band kort door Engeland en maakte de single 'The Other Side Of Love'. Daarna werden er nieuwe songs voor een tweede album wederom samen met producer Eric Radcliffe opgenomen. Samen met de release van het tweede album, wat de titel 'You And Me Both' meekreeg, werd gelijk bekend gemaakt dat Moyet en Clarke ieder hun eigen weg zouden gaan.

Ondanks het feit dat het album een enorme groei in composities liet horen werden er geen singles van het album gehaald. Opvallende genoeg bleek het album nog commercieel succesvoller dan het debuutalbum.

Hits

Alison Moyet startte vervolgens een zeer succesvolle solocarrière en scoorde al snel hits met 'Love Resurraction' en haar solodebuut 'Alf' bleek een absolute millionseller. Vince Clarke maakte eerst twee singles onder de naam The Assembly voordat hij samen met zanger Andy Bell het eveneens zeer succesvolle Erasure begon.

De Yazoo sound werd over de jaren door veel artiesten gekopieerd. LCD Sound System en ook Blaqk Audio noemen Yazoo een directe invloed op hun eigen sound.

Dansvloer

In de net verschenen boxset 'In My Room' zitten beide albums, in een geremasterde versie bijgesloten. Naast een fraai boekwerkje zit er ook nog een extra cd bijgesloten met de vele remixen die er van de singles werden gemaakt en begin jaren '80 de dansvloeren lieten kraken.

Een tevens bijgesloten dvd laat 5.1 mixen van beide albums horen en geeft via een korte film een mooie historisch overzicht van het duo. Met alle video's en opnamen van de singles op de diverse popprogramma's, zoals Top Of The Pops, is 'In My Room' een uitstekend en volledig compleet overzicht van een duo wat maar kort aanwezig was maar een onwaarschijnlijke impact had op de muziek.

Upstairs At Eric's:
You And Me Both:
In My Room:

Luister hier naar Yazoo