Onvoorstelbaar hoe Paul Weller zich toch steeds weer muzikaal opnieuw weet uit te vinden. The Jam, The Style Council en ook solo. Net 50 geworden maakt hij met '22 Dreams' zelfs zijn beste album in jaren.

Vanaf zijn veertiende, toen hij net The Jam was gestart, heeft Weller een onuitwisbare invloed gehad op de Britse popmuziek. Met de doorbraak van The Jam in 1977 (Weller was toen ook nog maar negentien) begon een eerste fase waarin Weller de ideale mix wist te vinden tussen de workingclass rock en pop en de vanuit New York opkomende punkrock.

Hoogtepunt

De band werd, vooral in het thuisland, megapopulair. Gestopt op het absolute hoogtepunt startte Weller samen met vriend Mick Talbot het jazzy The Style Council, waarmee hij, vooral voor zichzelf, de muzikale bakens even flink naar jazz verzette.

Vervolgens vond hij bij het maken van zijn soloalbums inspiratie in de folk en het meer verfijnde singer-songwriters die naast zijn heerlijk onstuimige rock een prima balans boden. Standaardalbums leverde hij af met 'Wild Wood'(1993), 'Stanley Road'(1995),'Heliocentric'(2000) en 'Illumination'(2002).

Topvorm

Na alle compilaties die er de afgelopen jaren verschenen, zowel van The Jam als The Style Council en zijn solowerk, zou je bijna gaan denken dat zijn carrière al een einde heeft gevonden. Niets is echter minder waar. Op 25 mei vijftig jaar geworden is Weller op zijn nieuwe album '22 Dreams' juist weer in absolute topvorm.

De totaal 21 songs geven een overweldigende inkijk de man zijn muzikale kunnen. De fraaie folk opener 'Light Nights', de wonderschone pianoballade 'Invisible' en het aan de begin vorig jaar overleden jazzlegende Alice Coltrane opgedragen 'Song For Alice' geven al drie volledig verschillende muzikale invalshoeken aan.

Ballade

Het lekker knallende 'All I Wanna Do (Is Be With You)' en 'Push It Along' staan dan weer haaks op de verrassend georkestreerde ballade 'Lullaby For Kinder'. Weller heeft zichzelf niet gelimiteerd en zijn dromen in verrassende songs weten vast te leggen. Songs die hoe verschillend ook een prima coherent en indrukwekkend geheel vormen. '22 Dreams' is een nieuw hoogtepunt in zijn al zo rijke oeuvre.

Luister hier naar Paul Weller