Ja hoor, wéér een bandje dat uit hetzelfde vaatje tapt als Arctic Monkeys, The Kooks en Babyshambles. Gelukkig dat The Courteeners hun brouwsel behoorlijk lekker laten smaken.

Met het zelfvertrouwen van dit Britse kwartet is in ieder geval niets mis. Zanger Liam Fray liet zich onlangs ontvallen: "Alle bands uit Manchester willen de nieuwe Smiths, Stone Roses of Oasis zijn. Ze hebben je allemaal teleurgesteld. Ik weet dat wij dat niet zullen doen."

Ach, een beetje zelfingenomenheid komt de voordracht ten goede zullen we maar zeggen.

Recept

The Courteeners doen wat je van vier jonge Britpoppers zou verwachten. Ze slaan vol branie op hun gitaren en drums en bezingen hun liefdesperikelen op overtuigende wijze. Hun debuut wordt volgens een overbekend recept gemaakt, maar smaakt desondanks niet onaardig en heeft bij vlagen zelfs iets onweerstaanbaars.

The Courteneers is geen band van grootse, innovatieve muziek, maar een van het liedje. En liedjes maken doen ze niet slecht. Sterke songs als 'What Took You So Long', 'Cavorting' en 'If It Wasn't For Me' doen je benieuwen naar hoe de Britten het er live vanaf brengt.

Wind

Toch is 'St. Jude' na een paar luisterbeurten al weer rijp voor een stoffig hoekje in het cd-rek. Dat hangt enigszins samen met de overdaad aan klonen van onze overzeese buren. Tijd dat de wind eens uit een andere richting gaat waaien.