AMSTERDAM - Anouk mag weer een plekje vrijmaken op haar overvolle schoorsteenmantel. De zangeres won woensdagavond in Paradiso een IJzeren Podiumdier als beste nationale act.

Ook Claw Boys Claw kreeg een onderscheiding in de categorie beste optreden. De IJzeren Podiumdieren worden jaarlijks uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) en het popmagazine LiveXS.

Andere publieksprijzen werden toegekend aan de Amsterdamse poptempel Melkweg, die werd bekroond tot beste podium. Pinkpop won in de categorie beste festival. De awards kregen de winnaars uit de handen van actrice Hadewych Minis in een voor de gelegenheid tot burlesque-stijl aangeklede zaal.

Onderscheiding

Naast de publieksprijzen werden er ook vakprijzen weggegeven. Zo kreeg Toine Tax van het Nijmeegse podium Doornroosje de award voor beste directeur. De onderscheiding voor beste programmeur ging naar Peter Weening, die het programma samenstelt voor de Vera in Groningen.

De Nederlandse popgroep Room Eleven kreeg een Fabby-award. De prijs werd aan de leden van de band toegekend omdat zij het best bekeken concert zijn op de website van Fabchannel.

De op 37-jarige leeftijd overleden Pascal Bouma werd geëerd met een Lifetime Achievement Award. De directeur van het poppodium Hedon in Zwolle overleed op 15 februari, een week nadat bij hem kanker werd geconstateerd.