In de serie 'Het verhaal van' vertellen artiesten wekelijks over hoe hun werk tot stand kwam en welke gedachte achter een nummer zit. Deze week de Engelse songwriter Mike Batt over 'Bright Eyes'.

In 1979 scoorde Art Garfunkel een grote hit met het nummer Bright Eyes uit de film Watership Down. Maar weinig mensen weten dat de Engelse songwriter Mike Batt de geestelijk vader van het lied is.

Batt, ook de man achter Nine Million Bicycles van Katie Melua, bracht onlangs het album 'A Songwriters Tale' uit, waarop hij zestien eigen nummers opnieuw opnam, waaronder Bright Eyes.

In deze editie van de wekelijkse rubriek Het Verhaal Van gaat Mike Batt dieper in op het ontstaan van de wereldhit Bright Eyes.

Dood

"Bij 'Bright Eyes' kreeg ik opdracht van de regisseur van de 'Watership Down film' en hij zei tegen me: ik wil dat je een nummer over de dood schrijft. Ik dacht:" hoe schrijf je een nummer over de dood? Het is nogal een zwaar onderwerp."

Batt bedacht zich dat hij een nummer over het leven wilde schrijven. "Bright Eyes is die schittering in je ogen als je leeft en die is weg als je dood bent. En waar gaat die heen? Dat was mijn vraag."

Opnemen

Toen Batt het nummer geschreven had, was hij ervan overtuigd dat een grote naam het lied moest opnemen.

"De stem van Art Garfunkel klopt er gewoon bij. Er zit iets puurs in zijn stem, perfect voor het zwevende van het nummer. Om de man die 'Bridge over troubled water' zong, mijn nummer te laten zingen, was voor mij destijds de grootste eer die ik kon krijgen."