AMSTERDAM - Vier jaar na de release van Usher's Confessions zijn de verwachtingen voor de opvolger hooggespannen. Here I Stand wordt met een hoop kabaal aangekondigd, maar wanneer we de plaat door de speakers laten komen, ontsteekt zich niet veel meer dan een zielig rotje.

De voorbode op deze tegenvaller was er al in de vorm van de eerste single. Waar we in 2004 nog getrakteerd werden op een daverende comeback in de vorm van de knallende track 'Yeah!', moeten we het nu doen met het slappe 'Love In This Club'.

Deze song geeft op zichzelf aardig de sfeer van het album weer. Eigenlijk leent ieder nummer zich daar uitstekend voor, want Here I Stand is niet veel meer dan een zeventig minuten durend lied opgedeeld in achttien stukjes door middel van kleine pauzes.

Slaapverwekkend geheel

De inmiddels dertig jarige Usher Ramond IV kan zich met zijn leuke snoetje en veelal geweldige choreografie een hoop permitteren, maar zonder beeld blijkt zijn nieuwste werk een slaapverwekkend geheel.

Als oorzaak hiervoor kan wellicht aangedragen worden dat de Amerikaanse duizendpoot niet over het talent beschikt om zich met zijn stem en rapkunsten te kunnen onderscheiden van de rest.

Grote namen

Here I Stand past evenals de voorgangers thuis in het hokje van de popgeoriënteerde R&B en aan Usher's vierde album hebben wederom verschillende grote namen uit de muziekwereld mee willen werken. Zo heeft topproducer Timbaland zich ingezet voor de opnames van een aantal van de songs en horen we de karakteristieke stem van will.i.am terug op het nummer 'What's Your Name?'.

Ondanks dat deze productie erg goed in elkaar zit, hebben we hier in geen enkel opzicht te maken een spectaculaire plaat. Wie Here I Stand op zet moet niet op zoek gaan naar hoogtepunten in de vorm van bijvoorbeeld een clubhit.

Alleen degenen die verlangen naar een lamlendig avondje met de getrouwde vader komen ruimschoots aan hun trekken. Voor al die anderen wordt het hopen dat Usher en kornuiten de komende vier jaar hun best zullen doen die welbekende "vuurwerksound" te hervinden.