LONDEN - De Ierse rockband U2 ziet niets meer in de mogelijkheid zijn muziek via internet te verspreiden. Het besluit van de Britse rockband Radiohead om hun nieuwste album online aan te bieden had "een averechts effect", aldus U2's manager Paul McGuinness dinsdag tegen de BBC.

Liefhebbers van Radiohead konden hun nieuwe plaat In Rainbows via een speciale website downloaden. Ze mochten zelf bepalen welke prijs ze daarvoor betaalden. Pas later verscheen het album in cd-vorm én in een duurdere discbox-editie met onder meer een bonus-cd en extra artwork.

De meerderheid van de fans die het album van internet plukten, negeerden volgens McGuinness echter de officiële website en haalden de muziek van illegale sites. "60 tot 70 Procent van de downloaders hebben het album gestolen, terwijl het zelfs voor niets verkrijgbaar was."

Oktober

U2 zal de release van het volgende album, waarschijnlijk eind oktober, dan ook anders aanpakken. "We zullen het album uiteraard presenteren met alle mogelijke technische middelen die voorhanden zijn", aldus McGuinness.

"Maar voor U2 is de verkoop van cd's nog steeds een enorm deel van onze opbrengsten. We blijven een hoop cd's verkopen."