De Australische singer-songwriter Pete Murray is met 'Summer at Eureka' alweer toe aan zijn derde album. Het resultaat is een vertrouwd klinkende plaat die tegelijkertijd verzuipt in de melancholiek.

Pete Murray is het definitieve bewijs dat Australiërs meer kunnen dan alleen surfen en krokodillen vangen. Naast andere bekende artiesten afkomstig van hetzelfde continent zoals Kylie Minogue, Nick Cave en AC/DC heeft de zanger zijn sporen inmiddels wel verdiend.

Studio

De zanger nam zijn nieuwste werk op in zijn onlangs gebouwde eigen studio, gesitueerd in New South Wales. Het is daarbij tevens zijn eerste zelfgeproduceerde album.

De zomerse feelgoodplaat grijpt terug op oude elementen uit de poptraditie en combineert dat tegelijkertijd met een eigentijdse sound die vooral in de gitaarriffs is terug te vinden.

Steunpilaren

De zweverige maar krachtige stem van Murray is één van de steunpilaren van 'Summer at Eureka', tezamen met het interessante gitaargeluid. De ene keer akoestisch, de andere keer zwierend en elektronisch.

De plaat zit boordevol verwijzingen naar artiesten als The Doors, Neil Young, Bob Dylan en heel af en toe klinkt er zelfs een vleugje Pink Floyd doorheen. Deze indrukwekkende mengelmoes maakt het tot een zeer aangenaam geheel, waarvan 'My Time' absoluut favoriet is.

Doordrenkt

Het enige punt dat de cd af en toe opbreekt is dat het allemaal wel erg veel op hetzelfde niveau zweeft, constant doordrenkt van een iets te melancholisch tintje.

Maar al met al is het een heerlijke plaat voor de zwoele zomeravonden, uitkijkend op een oranje gekleurd zonnetje dat langzaam wegzinkt achter de horizon.

Luister hier naar Pete Murray